KSSS historia

KSSS är en av världens fem äldsta i sitt slag och den näst äldsta idrottsföreningen i Sverige efter Upsala Simsällskap. KSSS grundades i Stockholm 1830 under namnet Svenska Segel Sällskapet för att 1878 få kunglig status och den nu gällande benämningen Kungl. Svenska Segel Sällskapet.

Sällskapet bildades på nuvarande Skeppsholmen av några av stadens förmögna borgare som under gemensam flagg ville ordna kappseglingar i Stockholms närhet.

Sällskapet fick en stark tillväxtperiod under 1800-talets sista decennium och 1900-talets första 20 år. Orsaken till detta var att segelbåtarna då hade blivit hanterbara i storlek och kostnader samt att ett flertal regelklasser föddes. Dessutom gjorde motorbåten som nöjesbåt entré i Sverige i brytningen mellan 1800- och 1900-talen.

Under 1920- och 30-talen vann klubben internationell uppskattning genom goda insatser av segelsportsmän som Sven Salén, Tore Holm och Erik Lundberg. Detta, tillsammans med en aktiv seglingsverksamhet på fjärdarna runt Sandhamn, bidrog till klubbens goda rykte.

KSSS seglare var vid den här tiden också ledande i utvecklingen av segelsporten och dess materiel. Exempelvis tog Sven Salén fram både genuafocken, utvecklade den liksidiga spinnakern och användning av upp- och nerhal på spinnakerbommen.

De sportsliga framgångarna har fortsatt och under åren har klubbens medlemmar vunnit i princip alla större internationella tävlingar, till exempel Fastnet Race, Sydney Hobart Yacht Race, The Ocean Race, Guldpokalen, SORC, TP 52, Mini Maxi Cup och Entonnarpokalen, för att nämna några. Därtill har KSSS-seglare hämtat hem inte mindre än 15 OS-medaljer under åren i form av fem guld, fem silver och fem brons, senast ett guld i London 2012 genom Fredrik Lööf och Max Salminen, för övrigt det enda svenska OS-guldet vid de spelen.

På 1960-talet slog plastbåtarna igenom vilket gjorde ett båtägande tillgängligt för den breda allmänheten, vilket i sin tur ledde till ett stort uppsving också för seglingen och seglingssporten. Detta innebar dessutom det stora genombrottet för KSSS internationellt kända havskappsegling Gotland Runt. Tävlingen har sedan dess varit det stora svenska mandomsprovet för seglare och är den ledande havskappseglingen i norra Europa. Tävlingen har utvecklats under åren och sedan 2011 går starten mitt inne i Stockholm.

Under åren har verksamheten utöver kappsegling utvecklats med lägerverksamhet, juniorträning, eskaderseglingar och även ett antal sociala evenemang.