Gotland Runt 2023 – Tack!

Gotland Runt år 2023 är slut. Även om förutsättningarna visade sig vara en av de mer utmanade i modern tid och väldigt många båtar tog det kloka beslutet att avbryta under det första dygnet så känns det som att den glädje som välkomnade de tappra båtarna som gick i mål, är ett minne som kommer att bestå. Totalvinnare blev rutinerade Team Pro4u som vann före de hårt arbetande double-handed besättningen på Tutalör och den solida besättningen på Magix Mix.

Ja, Gotland Runt år 2023 blev ett väldigt speciellt race. Prognosen visade vindar på >30 knop i över ett dygn och många tankar gick till racet 2019 där båtarna möttes av kraftiga vindar första natten som höll i sig större delen av racet. Jag tror att i och med att många hade just 2019 i färskt minne så hade fler besättningar noga diskuterat hur man skulle agera, vilket resulterade i att många inte ville utsätta sig själv och båten för de prövningar som väntade.

Pre-race i Wasahamnen blev en strålande inledning på Gotland Runt-veckan. KSSS partners kunde träffa kunder i eventområdet i Galärparken. Aktiviteterna var många, prova på segling, hållbarhetsseminarium, barnaktiviteter, Manta-cykling på vattnet, Trim-on simulator, uppträdanden och mycket, mycket annat. På bryggorna var det full fart, båtarna hade både seriösa teammöten och mera lättsamma aftersail event för vänner och familj. Även om själva invigningen var regnig så sken solen allt som oftast på seglare, funktionärer och besökare och skapade en härlig stämning i race village.

Starten på söndagen i lätta skiftande vindar följdes av en skärgårdssegling som blev minnesvärd av en helt annan anledning, nämligen regnet. Sällan skådas så kraftiga skurar som båtarna mötte under utseglingen genom skärgården, det kändes tropiskt. Knappast den perfekta uppladdningen för de som var inställda på att hålla hela varvet runt, och kanske påverkade vätan uppifrån att så många kastade in handduken när de nådde Almagrundets fyr. Många var vid det här laget ganska blöta och kalla.

Sedan kom vinden med besked. Manfallet var massivt, redan söndag kväll stod det klart att över 100 båtar av de c:a 175 som startade hade brutit. I Classic-klassen återstod ingen och i många andra klasser återstod bara en handfull båtar. Gotland Runt 2023 handlade om att ha en uthållig och erfaren besättning och en robust båt som klarade att stå pall för tuffa yttre påfrestningar.

- Årets race var utmanade på många sätt inte minst vädermässigt. Prognoserna indikerade mycket vind och grov sjö men var samtidigt stabila. Det är med stor respekt som jag följde hur deltagarna fattade kloka beslut, både de som valde att avbryta som de som seglade banan runt Gotland. Det finns stor erfarenhet hos våra deltagare och när jag summerar känns det särskilt bra att ingen deltagare drabbats av några allvarliga personskador, kommenterar tävlingsledare Håkan Andersson.

Den första och den största båten var en mäktig 85 fots katamaran, schweiziska Allegra med skeppare Adrian Keller, som lyckades med bedriften att gå i mål innan nästa båt hade passerat Hoburgen. Nu är det så att totalsegraren i Gotland Runt måste vara en enskrovsbåt, annars hade Allegra sopat banan med övriga motståndare.

Jag seglade i år på den vackra SK75:an Bacchant och vi hade en sund dialog ombord hur vi skulle tackla de tuffa förhållandena. Skeppare Magnus Adlercreutz gjorde klart att vindar över 30 knop skulle bli svårt för den snart 100-år gamla båten och vi vände därför ungefär en timme efter Almagrundet för att inte utsätta båten eller oss själva för onödigt risker. Ungefär så resonerade många andra också.

Visst rapporterades det ett antal haverier, men ganska få med tanke på förutsättningarna. Bland annat har två mastbrott, en bruten bom, tre elfel samt skörade segel rapporterats. Efter ett roderhaveri fick en double-handed båt överges på Östersjön. Besättningen vinschades upp med helikopter efter att seglen surrats och drivankare lagts ut. Under torsdagen kunde båten bärgas och är nu återigen i hamn.

Så hur gick det då? Nedan följer en sammanställning av de tre första i varje klass.

RESULTAT

GOTLAND RUNT TOTAL
23 båtar fullföljde, 21 enskrov och 2 flerskrov)
  1. Team Pro4u First 36.7 - KSSS
Patrik Forsgren
Emil Forsgren
Zacharias Krafft
Emil Alnebeck
Anders Björk
Linnea Floser
Peter Thorwid
Thomas Tennström
Roger Nilson
  2. Tutalör Figaro 3 - KSSS
Christian Harding
Joakim Hoppe
 

3. Magic Mix X-41 Patrik Björklund - LSS
Jon Arnell
Lovisa Arnell
Urban Nyhammar
Odd Lindqvist
Elin Björklund
Konrad Törnqvist
Filip Larsson
Hanse Thorslund
Hans Holmqvist

   
ORCi A
  1. Magic Mix - X-41 - Patrik Björklund - LSS
2. Oxygen - X-41 - Arvid Wahlberg - KSSS
3. C-Me - First 40 - Håkan Grönholm - KSSS
   
ORCi B
  1. Team Pro4u - First 36.7 - Patrik Forsgren - KSSS
2. Walenna - One off - Carl Wale - KSSS
3. Nola - J-112E - Margus Uudam - Estland
   
CLASSIC - Inga båtar fullföljde
   
DOUBLEHANDED
  1. Tutalör - Figaro 3 - Christian Harding - KSSS
2. Jolene - J/121 - Fredrik Rydin - RYC
3. Solidsport - Elan 37 - Johan Lundquist - LÄBK
   
MULTIHULL
  1. Allegra 85 Cat - Rob Grim - Schweiz - YCCS
2. Dancing Bear - Gunboat 48 - Michael Wahlroos - Finland - WSF
   
SRS A
  1. Wetjob - Farr 400 - Niclas Heurlin - KSSS
2. Solong - Dehler 45 - Johan Bratt - KSSS
3. Frutti di Mare - Arcona 410 - Jonas Hörnfeldt - GÅBK
   
SRS B
  1. Valkyria - X-362 Sport - Göran Ricking - TRBS
2. RobRox - Dehler 34 - Jonas Falconer - KSSS
   
SRS C
  1. Alapocas - Linjett 33 - Johan Nordström - TRBS

- Jag är ödmjukt stolt över att vara en del i det team som arrangerar Gotland Runt. Vi är drygt hundra personer som förbereder och genomför regattan och belöningen kommer när vi möter seglarna i hamnen och på vattnet säger Håkan Andersson.

Stort tack till samtliga som gjort årets Gotland Runt till en säker och positiv kappsegling. Ett speciellt tack till alla ideella krafter som har lagt ner en massa tid både före och under racet. Slutligen skall vi givetvis tacka alla seglare som kommit från när och fjärran, utan er blir det ingen seglarfest.

Välkomna tillbaka nästa år!

Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté