Gotland Runt startar i Sandhamn 2024

Gotland Runt, världens största årliga havskappsegling, kommer att göra ett tillfälligt återbesök till sina historiska rötter i Sandhamn 2024. Starten, som gått i centrala Stockholm de senaste åren flyttas ut till ikoniska Sandhamn där seglare, åskådare och partners kommer att erbjudas en unik chans att återuppleva klassiska minnen och skapa nya.

Gotland Runt är en seglarfest som årligen lockar fler än 1500 seglare seglandes på 200 båtar, från satsande nöjesseglare till några av de bästa proffsteamen från norra Europa. Racet på cirka 350 distansminuter (643 km) sätter deltagarna på prov mot naturens krafter, och med 2024 års upplaga vill vi hylla vår fantastiska arena, havet och skärgården. 

Från 1963 till 2010 var Sandhamn startplatsen för Gotland Runt, för att därefter flytta in till Stockholm under perioden 2011–2023. Flytten till centrala Stockholm innebar att många fler kunde följa tävlingen på nära håll. Kungliga Svenska Segel Sällskapets (KSSS) ambition är fortsatt att tillgängliggöra sporten för fler och därför är det naturligt att sträva efter att starta tävlingen inne i Stockholm. Men i avvaktan på att hitta en hållbar lösning för hamnfrågan i Stockholm, där alla deltagande båtar och besättningar får plats, har KSSS valt Sandhamn som startplats 2024. Klubben kommer därigenom att erbjuda en nygammal upplevelse för seglarna, besökarna och partners. 

Med syfte att göra tävlingen mer tillgänglig än förr när starten gick i Sandhamn vill KSSS erbjuda fler möjligheten att följa racet från åskådarbåtar, öar och via livesändningar. Starten flyttas av denna anledning in till Gråskärsfjärden söder om Sandön där vattnet blir lugnare för åskådarbåtar som vill titta på inledningen av racet. Tävlingsbanan går sedan norrut utmed ytterskärgården till Svenska Högarna, längst österut i Stockholms skärgård innan båtarna seglar söderut på öppet vatten för att runda Gotland.

- Det skall bli otroligt roligt att kunna erbjuda ett “Gotland Runt goes Classic 2024” efter många framgångsrika startår i Stockholm. Vi både hoppas och tror att det kommer bli en mycket minnesvärd upplevelse som kommer att attrahera nya och gamla seglare, säger Stefan Rahm, klubbdirektör, KSSS.

KSSS ser Gotland Runt som en hyllning till havet och detta fantastiska evenemang ger oss ett unikt tillfälle att belysa vikten av att värna om våra hav och vår natur. Vi välkomnar alla, deltagare som åskådare, att vara en del av seglarfesten Gotland Runt 2024. 

Anmälan till Gotland Runt 2024 öppnar den 10 december 2023 och starten går den 30 juni 2024.