Team Pro4u vann

Det är onsdag morgon och det är nu bara en båt kvar på banan. Tappert kämpande First 40.7 MagniPro No Limit som vägrat ge upp trots en hel del problem på vägen söderut. Segelhaveri och läckage i båten. Men nu har de passerat Visby och väntas i mål som 23:e båt i eftermiddag/kväll. De kan komma precis lagom till regattafesten.

Som de flesta vet vid det här laget blev det ett osedvanligt tufft Gotland Runt. Ett av de tuffaste i historien kanske. Ungefär 160 båtar har brutit racet, 87%.

Först blev det lite oväntat östlig lättvind i starten, kryss i Oxdjupet och våldsamma regnskurar. Sydvästvinden tilltog på vägen ut mot Sandhamn, och där valde många att stoppa med tanke på de kommande hårda vindarna.

För de som gick vidare söderut väntade en tuff bidevindsbog mot Fårö där vindbyarna på morgonkvisten nådde över 20 m/s och vågarna byggde på till runt tre meter. Det frestar på både båt och besättning. Men det blev ganska få större haverier, kanske just för att många valde att vända redan på måndagen.

En båt fick roderhaveri, efter att ha brutit racet. Besättning togs upp av helikopter och när sjön lugnat sig hämtades även båten upp.

På två båtar gick masten av i höjd med Fårö. Båda tog sig in i Fårösund.

23 båtar har sedan hankat sig fram. De flesta med någon form av strul. Knäckta bommar och skörade segel.
De flesta som kommer i land vittnar om att det i princip varit omöjligt att äta och sova ombord under seglingen. Någon hade fått i sig en Snickers under de senaste 20 timmarna.

Till slut har vi också några vinnare, även om alla egentligen är vinnare i ett sådant här race.
Först i mål blev ju planenligt 25-meterskatamaranen Allegra. Rapporter säger att de haft en toppfart runt 34 knop.

Första kölbåt i mål blev Farr 400 Wetjob, som ju det här året verkligen fick leva upp till namnet. Blött var det. De tappade några timmar sista natten när de fick timglas på spinnakern. När de skulle reda upp detta fick de en ofrivillig gipp där storbommen knäcktes. Efter det fick de segla med trysail i stället för det ordinarie storseglet.

Totalsegrare i racet blir First 36.7 Team Pro4u som gick i mål strax efter lunch i Sandhamn. I kamp med doublehanded-båten Figaro 3 Tutalör har de i princip varit i ledning hela racet.

Tre ganska blåsiga år i rad. Blir det lugnare väder nästa år?

Niklas Qvarnström
Tangosailing.nu