Lätt och svårt för KSSS på Wmns Champions League finalen i Portugal

Dimman ligger tät och fuktig över bukten i Cascais - klacken utanför Lissabon, några mil söder om Kontinentaleuropas västligaste punkt. 100 seglare från hela Europa har samlats för att göra upp i Womens Champions League-final. Det två bästa dambesättningarna i sprint från varje land fick en inbjudan, vi lyckades knipa ett Wild Card.

Det är söndag och vi sitter i sofforna i klubbhuset. Sandra trummar med fingrarna mot bordet bredvid den sötade cappuccinon klubbens café serverar. Teamet är samlat och lite frustrerat - det har inte varit vår regatta och dimman äter upp tid vi hade hoppats få på oss att "rätta till siffrorna".

Sprint seglas i korta race - ofta två kryss-läns-varv på en bana lika som är ungefär samma längd som den Optimisterna kör en vanlig kväll på baggen. Det är en form av gocart-segling där 6 (eller 8) båtar möts i heat. En spännande företeelse då varje race tar ca 15 minuter: Har man tur hinns det med ca 10-15 flighter, vilket betyder en total seglad tid på 150-225 minuter för en hel helg. Men vad gör det när charmen ligger i att din fulla uppmärksamhet krävs under alla sekunder på race-banan.

I den tunna brisen på fredagen växte vi in i regattan och drog in två spikar, en tvåa och en sexa. Men så vände vårt momentum, vi körde på en fiskeboj och fastnade medan fältet seglade iväg utan oss, efter det följde en tjuvstart i lördagens första race som blev en riktig kalldusch - lika tung som den stillastående vinden som hotade att ta våra chanser till revansch. I lätta vindar genomförde vi två flighter till där vi kämpade oss tillbaka i matchen men vårt momentum kom aldrig helt tillbaka just denna regatta.

Våra favorit-antagonister HjBK seglade tight och väl, med snygga manövrar lyckades de plocka viktiga decimetar på banan och slutade regattan som välförtjänta vinnare med endast ettor och tvåor. Sprint-seglingen ser lovande ut på damsidan och vi hoppas det inspirerar fler lag i Sverige att satsa.

Det blev ingen mer segling på söndagen men glöden lyser starkt för att ta oss an sprint-året 2022. Vi ses på hamnplan!

Sandra, Hanna, Cissi & Laura