Ordförande har ordet

Stockholm 221013

Kära KSSS medlemmar,

Glad höst!

Det finns så mycket att vara stolt över kring vårt KSSS. Utöver vår anmärkningsvärda ålder, våra traditioner och vår stora medlemsbas (faktiskt störst i världen), så vill jag även hävda att vi har en av världens bredaste verksamheter (inte vetenskapligt bevisat, jag tar tacksamt emot utmanarförslag, men känner mig rätt så trygg i uttalandet!). Med det i åtanke hoppas jag att ni alla den gångna sommaren haft möjlighet att njuta av mycket båtliv och förhoppningsvis särskilt genom KSSS på något sätt.

Jag hoppas ni hunnit bilda nya vänskapsband och skapat härliga minnen genom något hamnbesök, eller kanske som förälder eller släkt till någon lägerungdom, genom att ha deltagit i någon av våra eskadrar eller kanske någon av våra många kappseglingar. I år blir ett rekordår på många sätt! Vi kommer ha haft fler kappseglingar än någonsin; 24 till antalet. Vi är stolta över att ha levererat både ORC Doublehanded Worlds, likväl som ett magiskt VM i F18 Raid, från Saltsjöbaden, genom skärgården med målgång mitt i Stockholms Stad. Vi har haft NM i parasegling, vi har haft SM i Laser (ILCA) och vi har nyss genomfört vår stolta ungdomsregatta Olympic Class Regatta, där jag själv var med som funktionär. Vill du också hänga på och hjälpa till som funktionär nästa säsong så hör av dig till Joakim på [email protected]

Därtill har vi under hösten även stått värd för sista delseglingen i Allsvenskan. Vilket strålande format för hela seglar-Sverige! Sprintsegling med 6 båtar(J70) i varje heat, 18 svenska klubbar som kvalat för årets upplaga, 4 deltävlingar och en härlig blandning av seglare av alla åldrar och kön. KSSS har vunnit 5 år i rad och 2016 kom vi 2:a. Det skall vi vara enormt stolta över. I år säkrade vi återigen upp 2:a platsen, med ett lag som var yngre och mer diversifierat än på länge, med en målsättning komma topp 5, vilket därmed har levererats. Bravo!

När vi ändå är inne på kappsegling så föreslår jag ett stort och rungande grattis till Anton & Lovisa i 470 mix som seglade hem EM-guldet i Turkiet. Jag hoppas även att ingen missat att Vilma och Rebecka i början av september tog hem VM-silver i 49FX i Kanada och numera även är uttagna till SOK:s Topp&Talang program. Vilka elitseglare vi har! För många av dem har nu förberedelserna inför OS i Paris/Marseille 2024 sannerligen börjat och för ett flertal är formen redan ytterst god, men i stenhård konkurrens. Om någon av er vid tillfälle vill lära mer om Elitrådets arbete att stötta våra främsta talanger, så hör av er till mig så berättar jag gärna mer. Utöver eliten är det lika spännande att följa KSSS seglare på de internationella banorna. Vi kan gratulera många, såsom Pro4U som tog hem brons på ORCi EM i Norge likväl som två storbåtsframgångar på Sardinien genom J-båten ”Svea” som vann sin klass, likväl som ”Shamanna” som vann Maxi klassen i den prestigefyllda Maxi Yacht Rolex Cup.

KSSS trivs i nuet men jobbar även för framtiden. Vi har just genomfört vår årliga strategidag med kansliet och styrelse samt kommittéer. Vi valde att särskilt ”känna på” framtiden och fundera lite på hur klubben kan se ut till vårt 200 års jubileum 2030. Spännande diskussioner som vi tar med oss på olika sätt, allt från eldrift, foiling och digitalisering till medlemsnytta. Då känns det även kul att vi visar upp ny teknik på hamnplan genom våra nya drönarmärken som vi invigde i våras, samtidigt som vi jobbar fortsatt hårt med våra hamnplaner inne i Stockholms Stad. Vi har kvar våra förhoppningar kring en gästhamn invid Junibacken, men därtill har vi en ny situation kring Wasahamnen. Dessvärre gick hamnentreprenören, Leif Thörne, ur tiden kort efter Gotland Runt. Vi har haft ett mycket positivt samarbete med Wasahamnen under de senaste 2 åren och vi för nu viktiga samtal med de som tar över efter Leif. Vi får se vart detta leder.

Jag hoppas att vi får trevliga tillfällen att ses under hösten. Något medlemsmingel, senare en säsongsavslutning och kanske någon spontan AW. Ni är som alltid varmt välkomna att höra av er med pigga inspel kring hur vi kan vidareutveckla vårt KSSS. Mig hittar ni alltid på [email protected]

Seglarhälsningar,
Patrik

”För historien i framtiden”

 

 

Stockholm 220904

Kära KSSS medlemmar,

Jag hoppas att ni har haft en strålande sommar som jag på så många sätt tycker har varit särskilt njutbar och spännande.

Något av det bästa med att vara ordförande för KSSS är att jag ofta får möjligheten att skryta med vår fantastiska verksamhet. Vet ni tex att KSSS faktiskt är världens största seglingsklubb, om man räknar antalet aktiva medlemmar (ca 5 600), och vi är särskilt stolta att över ca 2 000 av våra medlemmar är under 20 års ålder! Därtill är vi Sveriges största lägerarrangör med ca 800 ungdomar varje år på våra sommarläger.

Denna sommar har vi som oftast haft välfyllda läger, genom allt från dagläger till våra övernattningsläger på Lökholmen och konfirmationsläger på Långholmen. Jag hoppas att många av er varit på plats, antingen som elever eller ledare och instämmer i att KSSS läger är något av sommarens höjdpunkt. Vi vet att de som hittat till våra läger, utöver givande seglingsupplevelser, även hittar mängder med nya vänner som ofta räcker livet ut.

Utöver våra läger, har vi haft en osedvanligt intensiv kappseglingssäsong som fortsatt pågår. Bland ungdomsregattorna har vi redan levererat Jr Cup Sprintclinic, ett svenskt mästerskap i Laser (ILCA) och även Stockholms Cup i Optimist. Just nu jobbar vi intensivt med förberedelserna för KSSS största jolleregatta, Olympic Class Regatta, som sker första helgen i oktober. Jag hoppas många av er kommer vara på plats, antingen som seglare eller kanske funktionärer eller varför inte heja på från bryggan. Vi har också haft mängder med andra spännande regattor i år. Varje år levererar vi Gotland Runt, faktiskt världens största årligt återkommande havskappsegling, och i år satte vi rekord i antalet deltagare med närmare 300 båtar på startlinjen. Senare i augusti fick vi nöjet att stå värd för ett världsmästerskap i F18 Raid som verkligen blev en härlig regatta, från Saltsjöbaden, genom Stockholms skärgård och därefter målgång inne i Stockholm Stad.

Jag tycker också det är kul att se hur vår klubb ständigt försöker hitta nya, pigga lösningar för framtiden. I våras hade vi tex sjösättning av våra nya ”drönarmärken”, dvs radiostyrda bojar som vi kan kappsegla runt. Därtill testar vi nu elmotorer på några vår ribbåtar. Mycket att detta gör vi för att vi bryr oss om miljön, men också för att bli en effektivare klubb med mer tid för själva seglingen.

För mig som kappseglare är det också enormt kul att följa våra ungdomars framgångar både i Sverige och internationellt. Tänk att syskonen Liljegren blev bästa mixbesättningen på 29:er VM i Spanien, fräckt att Erik Norlén seglade hem ett JVM silver i Laser (ILCA 6) och helkul att KSSS seglare tog hem hela 6 medaljer på Junior SM tidigare i juni. För er som brinner särskilt mycket för kappsegling, vill jag inspirera er att följa våra elitseglare runt världen, via KSSS hemsida men även i Facebook grupper och Instagram. Just nu avgörs VM i Kanada i både 49er, 49FX samt Nacra 17. När jag skriver detta till er ligger Vilma & Rebecka 2:a i 49FX klassen och Emil & Hanna 7:a i Nacra 17. {Vilket också resulterade i en silvermedalj till VIlma och Rebecka. Red anm}

Väldigt imponerande, man blir ju enormt stolt som ordförande för KSSS!

Jag hoppas vi ses i något sammanhang under hösten. Om ni har några frågor eller pigga förslag på hur KSSS blir en ännu bättre klubb för just dig, så kan ni alltid höra av er till mig på [email protected] .

Seglarhälsningar,
Patrik

 

Kära medlemmar,

Juni 2022

Jag hoppas ni haft en strålande midsommar. Vädret brukar vara ett populärt samtalsämne kring midsommar och just detta rekordvarma år lär alla önskemål ha besannats kring maj-pålen.

Direkt efter midsommar stundar så äntligen årets upplaga av Gotland Runt och även här har vi ett nytt rekordår under uppsegling. Vi har aldrig haft så många anmälda båtar till Gotland Runt sedan starten flyttades in till Stockholm 2011 och det gläder oss stort. En viktig faktor i detta rekord är att vi utöver det traditionella Gotland Runt även står som värd för världsmästerskapet i ”ORC Double Handed Worlds”; dessa besättningar seglar samma bana som övriga deltagare, men med endast två personer i besättningen. Ett styrkeprov, inte minst givet den utmaning utseglingen från vår vackra huvudstad innebär.

Inför årets Gotland Runt fick vi tyvärr utmaningar med några oppositionsgrupper på Djurgården för att fortsätta med vår egna KSSS Djurgårdshamn som vi så stolt lanserade sommaren 2021. Vi har på intet sätt gett upp hoppet om en permanent bas på Djurgården för Sällskapet, men har nu istället lyckats hitta alternativa lösningar för årets Gotland Runt. Här vill jag ge en särskild eloge till all den kraftsamling som har skett för att skapa bästa möjliga förutsättningar på relativt kort tid. Wasahamnen är vår bas i år, men därtill har vi lyckats skapa plats för deltagarna i ytterligare fyra hamnar kring Djurgården. Klart imponerande! Vi har även fått säsongstillstånd för en utvidgning av Wasahamnen, som vi hoppas våra medlemmar kan uppskatta under hela sommarsäsongen.

Samtidigt som denna tävling går av stapeln, är det mesta av vår övriga verksamhet i full gång. Läger, hamnar, eskadrar med mera. Vi är så stolta och glada att vi uppenbarligen erbjuder medlemmar och gäster mycket av vad som önskas, då de flesta av våra aktiviteter och anläggningar är utsålda. Det betyder på intet sätt att vi inte strävar efter vidareutveckling. Den nyaste given på det temat hoppas jag att ni redan sett på plats eller på bild; våra nya drönarmärken som redan är högst verksamma kring våra kappseglingar. Ett tydligt steg in i framtiden för KSSS.

När nu tid för avslappning erbjuds, vill jag också passa på och inbjuda er medlemmar att följa våra framgångsrika elitseglare. Som ni vet blev det av kända anledningar ett år kortare till nästa OS och därtill är det många nyheter inom elitseglingen. Genom seglingarna i Palma, Hyere och nu senast över midsommar i Kiel, ser vi tydliga bevis på att KSSS har ett enormt starkt elitlag med stora framgångar som bådar gott inför framtiden. Följ dem via KSSS olika kanaler men även https://www.svensksegling.se/SWESailingTeam .

För egen del är det snart dags för ytterligare en vända med vår klassiker ”BALLAD” på den lite kortare Classic-banan runt Visby bojen, där vi för att hylla vår 70-årig satsar allt på vinst. Dagen efter drar det vidare till vackra Newport, RI för att försvara KSSS färger i The Atlantic Round. Mer om det vid något annat tillfälle.

Jag önskar er alla en njutbar sommar med många härliga upplevelser. Som alltid är ni varmt välkomna att höra av er med pigga inspel och idéer kring hur vi utvecklar vår verksamhet på bästa sätt. Hör då av er till [email protected]

Seglarhälsningar,

Patrik

”För historien i framtiden”

 ---

Våren 2022

Kära medlemmar,

24, 295 och (S)1, det är vårens särskilda tal!

Nu är våren sannerligen ankommen och det känns härligt att se att isarna gått i de flesta vikar. Som ni vet sover KSSS aldrig, så under vintern och våren har intensivt arbete pågått med att förbereda säsongen som nu stundar parallellt med att planera mer långsiktigt.

För de kappseglande ungdomar som inte haft tålamod att vänta på vårsäsongen i Sverige, har ett flertal KSSS seglare just varit nere på Garda och seglat över påsken. Samtidigt startar vår egen träning i full skala i närtid, både i Saltsjöbaden och Ranängen.
Ungdomlig energi bjuds hela klubben!

Vår Elit har också sparkat igång med intensiv träning men även kappsegling bla genom Princess Sofia på Mallorca och snart genom den årligen viktiga vårregattan i Hyère. På Mallorca var det som alltid höjdpunkter och några utmaningar på vägen, men jag förundras alltid över vår elits kämparanda, fokus och oftast höga leveranskapacitet. Det gäller bara att få till de jämna serierna för topplaceringarna. Nu är det historiskt kort mellan två OS, så det är redan fullt fokus på Paris 2024. Det är med stolthet jag noterar både bredden och spetsen i vårt lag som nu formas inför de olympiska medaljstriderna.

Tillbaka till två av de inledningsvis viktiga siffrorna och det handlar om kappsegling. I år kommer KSSS stå som värd för inte mindre än 24 olika regattor. Det är allt från jolle till köl, klassiker som Saltsjöbadsregattan och Sandhamnsregattan, till nyheter som VM i Doublehanded och VM i F18 Raid. Samt självklart världens största årligt återkommande havskappsegling Gotland Runt. I år är vi nu nära att slå i taket på Gotland Runt, där 295 av 300 båtar redan är anmälda. 300 båtar till start skulle vara rekord sedan vi flyttade in tävlingen till Stockholm stad. Likaså är nog 24 regattor levererade under en säsong även det KSSS rekord.

Samtidigt som vi skall vara enormt stolta över intresset för vår verksamhet och att den ständigt växer och vi slår rekord, så sätter det stora krav på vår organisation, både den professionella på kansliet, likväl som alla våra frivilliga krafter. Här vill jag slå ett särskilt stort slag för att inbjuda er att vara med som funktionär på någon regatta. Själv försöker jag hinna med minst 1 regatta som funktionär varje år. Det är alltid god stämning, det är spännande att se kappsegling från ett annat perspektiv, det är lärorikt och kul. Häng på och anmäl ert intresse till Joakim via: [email protected]

Utöver detta har vi självklart mängder med andra aktiviteter. Vi har återigen fulla läger och vi ser fram emot att tillsammans med våra fantastiska lägerledare och präster få skapa outplånliga minnen tillsammans med våra ungdomar. Över 800 ungdomar besöker våra läger varje år, vilket gör oss till Sveriges största lägerarrangör räknat i lägernätter.
Även våra hamnar laddar för besök, där jag noterat att Sandhamn smygstartade redan med en liten påskinbjudan via Instagram. Vi ser fram emot att ni besöker oss under säsongen som kommer. Eskader programmet ser också mycket välkomnande ut, med en prova-på-eskader redan i maj och sedan 4 planerade eskadrar från juli till tidig höst.

Sedan vill jag även säga några ord om vår strålande KSSS Djurgårdshamn. Under förra året levererade KSSS en helt fantastisk ny hamnupplevelse i Stockholm genom KSSS Djurgårdshamn invid Junibacken. Vi är så glada och stolta över allt som vi hann uppleva och leverera tillsammans med er medlemmar, partners, deltagare vid evenemang, funktionärer likväl som mängder av besökare. Vilken succé! Vi lever vidare på den vågen av positivt engagemang och upplevelser, trots att några krafter valt att få frågan om vår närvaro på denna plats på tillfällig kant. En organisation som främst jobbar för att säga nej till all utveckling på Djurgården, har nu lyckats skapa politisk oro kring olika projekt på Djurgården; allt från Gröna Lund, Hasselbacken och Källhagen till vår fina hamn. Därmed kommer 2022 tyvärr bli ett tillfälligt år utan egen hamn invid Junibacken. Vi fortsätter dock oförtrutet att jobba för vår Djurgårdshamn. Vi ser med oförändrad entusiasm fram emot att på denna plats få njuta av vår underbara huvudstad i sin vackraste dager tillsammans med medlemmar och gäster. Så vackert det kommer bli.

KSSS hör hemma i Stockholms stad. Vi föddes här, vi har en härlig historia med staden och samtidigt ett positivt samröre i nutid och i framtid. Därför tänker vi fortsatt bjuda medlemmar och besökare på en trivsam marin upplevelse kring Djurgården även i år. Just 2022 blir det i första hand kring Wasahamnen. Vi har hittat goda samarbetsformer för att leverera en bra bas för Gotland Runt, men vi hoppas även på en förlängd närvaro över säsongen. Vi hoppas att likt 2021 kunna träffa medlemmar, partners och gäster kring en inbjudande plattform på Kungl Djurgården. Mer om detta lär ni er via vår övriga kommunikation under våren. Jag vill också passa på och tacka de många medlemmar som valt att stötta vår hamndröm på Djurgården och ger oss inspiration att fortsätta detta arbete.

Själv ser jag fram självklart fram emot årets Gotland Runt på Classic banan, där vår ”Ballad” i år fyller 70 år och vi hoppas delta med framgång över säsongen. Därtill ser jag också fram emot att representera KSSS vid North American Stations tävling ”The Atlantic Round” i Newport. En årlig kappseglingshändelse där de 5 kungliga (och kjeserliga) nordiska klubbarna inkl GKSS träffas tillsammans med NAS. Ofta kopplat till ungdomsregattan samma klubbar emellan, den så kallade ”5-klubbsregattan”.

Jag önskar er nu en fortsatt skön vår och framgångsrika förberedelser inför båtsommaren som vankas. Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected]

Seglarhälsningar,
Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att:

Den tredje siffran i ingressen, 1 eller S1 eller J S1, pryder den strålande vackra J-båten ”Svea”. Hon skapades på ritbordet 1937 av den framstående olympiska seglaren Tore Holm. Han ritade världens längsta och snabbaste J-båt som tyvärr inte blev verklighet under hans tid.

Ett entusiastiskt gäng KSSS medlemmar gjorde stora och tappra insatser på tidigt 90-tal att förverkliga drömmen om att se till att denna ritning blev verklighet. Man nådde då inte hela vägen, men dessa medlemmar förtjänar ett stort erkännande för sina insatser som sedan ledde vidare till hennes färdigställande. 2017 sjösattes hon slutligen och har sedan dess kappseglat aktivt i den imponerande J-klassen.

Nu äntligen under våren 2022 valde några slagkraftiga KSSS medlemmar att förverkliga drömmen om Svea i svensk regi. Nu är hon svensk på riktigt och Tore Holm ler säkerligen stort från ovan. KSSS är enormt glada och stolta över detta synnerligen inspirerande förvärv. Vi önskar de nya ägarna stort lycka till med Svea och hoppas självklart att hon i framtiden förgyller någon KSSS hamn och regatta!

Ni kan läsa lite mer om detta här
Eller njuta av filmen från varvet som byggde henne här:

2021-10-13

Kära medlemmar,

OS-silver x 2: Hurra, hurra, hurra!

Jag hoppas ni är minst lika stolta som jag, styrelsen, kansliet och Elitrådet är.
Årets framgångar på OS i Tokyo är något vi som klubb tillsammans med våra fantastiska elitseglare skall njuta av länge! Som ett minimum, till OS 2024 i Frankrike!

Utöver OS, har vi också haft en helt strålande säsong som vi nu försiktigt lämnar bakom oss, dock med förhoppningen om att vi hinner ses kring ett flertal träningar och kappseglingar innan hösten tar ett mer tydligt grepp om vår vardag. Vi tänker oss dock även att under hösten och vintern erbjuda våra medlemmar ett intressant innehåll, både digitalt och fysiskt, så långt som omständigheterna tillåter oss. Trots att det är höst, tycker jag att det börjar ljusna, på den pandemiska himlen!

Sommarsäsongen har varit synnerligen intensiv. Efter en härlig vår med träning i Saltsjöbaden och Ranängen, lyckades vi med minsta möjliga marginal få vår nya hamnanläggning på Kungl. Djurgården på plats. Dagarna efter vi fått bojstenarna utlagda, så anlände de fem VOR65:orna som del av The Ocean Race Prologue till Stockholm. De välkomnades av KSSS juniorer, KSSS elit samt Isabella Lövin som tog särskilt ansvar för en stafettpinne på miljötema. En spännande start på vår nya hamnanläggning, som under hela säsongen därefter uppskattades av många och avrundades med en strålande lyckad flytande båtmässa.

2021 innebar att vi fick återigen leverera ett Gotland Runt, efter ett unikt uppehåll 2020. Det blev inte en komplett återgång till det tidigare formatet och det var sannerligen inte utan ansträngningar, men det blev ändå väldigt lyckat. Efter hårt arbete av många och en balansgång med nya och förändrande regler, så blev det till slut start från Fjäderholmarna för runt 200 båtar, varav många även besökt vår Djurgårdshamn innan start. På Djurgården fick vi också visa upp våra hamndrömmar på olika sätt, samt lite första smakprov på vad Stockholm Ocean Hub kan innehålla för framtiden: en hållbar mötesplats. Detta första år genom olika initiativ inklusive vår egen paneldebatt ”Connected to the Ocean”.

Efter GR kom en härlig säsong med många goda minnen. Ungdomarna som varit på våra läger på Lökholmen eller Långholmen, KSSS medlemmar som deltagit vid någon av våra eskaderseglingar och många som har besökt våra hamnar. KSSS medlemmar har även sedvanligt visat framfötterna på kappseglingar, på hemmavatten likväl som internationellt. KSSS lyckades återigen vinna Allsvenskan Segling, trots att vi nu valde att ändra lite på våra egna förutsättningar, till företräde för yngre talanger. När Seglingens Mästare nu i helgen skall genomföras är inte mindre än tolv utav lagen från KSSS.

Kappseglingssäsongen har bjudit på både nyheter och återkommande favoriter. Vi fick nöjet att se närmare 40 klassiska skönheter på Sandhamnsregattan, som i år förärades med ett ”Pre-Worlds” med klassiska 12 Meter från fyra länder.

Vi fick även stå värd för det helt nya konceptet; Svenskt Mästerskap i Sprint, där jag själv hade förmånen att vara funktionär. Sprint är ju ett fräckt, intensivt format, men korta banor, i sex tillhandahållna J70. Det blev en riktig succé både bland seglarna men även medialt där vi sände live från Saltsjöbaden hela helgen med spännande referat (se gärna igen på KSSS Youtube. Slutstriden stod mellan Kullaviks Marcus Westerlind vid rodret och vår egen Björne Hansen & Co. Denna gång drog Kullavik det längsta strået, men bara precis på sista undanvinden i finalseglingen.

Bland säsongens övriga höjdpunkter måste jag även få lyfta fram Olympic Class Regatta (OCR). Det blev en sann seglingsfest på Baggensfjärden när vi återigen fick välkomna närmare 400 seglare, trots viss pandemisk ovisshet in i det sista. Enormt kul att få följa evenemanget både på land, vattnet och medialt och med många framgångar bland våra yngre medlemmar.

I skrivande stund är jag på seglingskonferens i Barcelona med organisationen ICOYC (International Council of Yacht Clubs, se nedan) och i mina presentationer av KSSS påminns jag dels om vilket härligt internationellt nätverk seglingen erbjuder, men inte minst om hur stolt jag är över vår verksamhet. Bredden på vår verksamhet, vår långa historia, vår storlek, men även vår ungdomlighet. Ingen annan klubb i världen slår oss egentligen på någon av våra fingrar; det skall vi alla vara synnerligen stolta över.

Som ordförande vet jag också att denna starka position är främst möjlig tack vare er alla.
Du kan vara funktionär på någon av våra regattor, lägerungdom eller ledare på något av våra fantastiska läger, du kanske är en stöttande förälder eller har bidragit till vår nya Djurgårdshamn, du kanske representerar någon av våra uppskattade partners, du kanske jobbar på kansliet eller gör andra stöttande insatser. Ni bidrar alla på olika sätt och gör oss till just det stolta KSSS vi är idag. Tack!

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar,
Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att:

ICOYC, the International Council of Yacht Clubs, grundades år 2003. ICOYC är en sammanslutning av och för större segelklubbar i världen. Idag är 44 klubbar, från 22 länder, medlemmar i organisationen. Ambitionen är att på olika sätt lära från varandra, utveckla segelsporten tillsammans med utgångspunkt från just gemensamma samtal och erfarenheter, men även kunna erbjuda klubbarnas medlemmar olika värden. Ett sådan kan vara att välja att besöka någon av ”vänklubbarna” på era utlandsresor. ICOYC kommer också vidareutveckla det ungdomsutbyte som finns på sin agenda. Läs mer på www.icoyc.com

 

2021-06-01

Kära medlemmar,

Äntligen vår, äntligen lite ljusglimtar om möjliga lättnader från vår regering, äntligen OS-år! Nu ser vi fram emot en härlig säsong i vår skärgård, i våra hamnar, i våra träningsgrupper, på våra läger, på kappseglingsbanorna och kring kommande eskaderseglingar.

Vårens arbete inom KSSS har varit sedvanligt intensivt. Likt förra året har det inkluderat en viss balansgång jämte regelverket som ständigt ändras, men vi har aldrig släppt hoppet om att vi återigen ändå skall kunna leverera ett bra innehåll till våra medlemmar. Vi har fortsatt på det digitala spåret under våren, tex genom ytterligare några KSSS Studion (har ni missat något avsnitt, kan ni alltid titta in på vår Youtube kanal och komma ikapp; https://www.youtube.com/user/ksssfilmer/featured)

Det härliga är att ungdomarna i princip kunnat träna vidare oförhindrat, medan vi övriga mer seniora seglare har fått konvertera en och annan vårkappsegling till träning eller ”clinic”. Efter en lång vinter i ide tror jag dock vi alla ser all form av segling som ett underbart sätt att få hantera abstinensen sedan förra säsongen! Nu är vi igång!

Er klubb har återigen ett brett program att erbjuda, allt från ungdomarnas träning, uppskattade läger, andelsseglingen i J70, till kappseglingar av många olika slag. Ju längre in i säsongen vi kommer, desto mer troligt är det att antalet deltagare på kappseglingarna tillåts öka. Vi arrangerar nu snart KSSS Sandhamn Open där vi genom viss kreativitet ändå kommer kunna leverera SM i FarEast28, samt både en ”doublehanded” och en ”fullcrew” regatta. Vi har full förståelse för att alla inte plötsligt kan lägga om kampanjen till bara 2 personer ombord och lämna resten på kajen, men här har vi ändå lyckats få till en lösning för många. Vi tror dock verkligen på ljusare tider, dag-för-dag, vecka-för-vecka, så håll ut!

Gotland Runt är ju på många sätt en av våra främsta kappseglingar varje år; ”världens största årliga havskappsegling”. I år med fler båtar anmälda än någonsin sedan vi valde att lägga starten i stan. Ni anar säkerligen hur intensivt vi vill öppna slussarna och låta alla få ett tydligt besked samt välkomna samtliga till start. Vi är inte riktigt där ännu, ur ett folkhälso- och regelperspektiv, men vi har stora förhoppningar på att leverera någon form av kappsegling runt Gotland. Jag hoppas ni var med på vår digitala genomgång i veckan som gick. Vår ambition är att regelbundet återkoppla till er alla så snart vi har några relevanta nyheter. Jag är så tacksam för alla ideella krafter som på det mest ihärdiga sätt försöker hitta formerna för att leverera en kappseglingsupplevelse runt Gotland 2021. Jag har stora förhoppningar att det blir en kappsegling som går till historien på flera nivåer.

I övrigt tror vi återigen på en härlig sommar i våra hamnar. Jag hade personligen lyxen att delta vid hamnvakternas ”kick-off” i Sandhamn och jag njöt stort av att få träffa alla dessa engagerade, proffsiga och trevliga personer som är våra främsta ambassadörer i Sandhamn. Jag hoppas verkligen att ni, våra medlemmar, hinner med ett flertal trivsamma besök under säsongen.

Apropå hamnar, så jobbar vi fortsatt intensivt på ett av KSSS största initiativ på länge, nämligen med etableringen av en egen medlems-, gäst- och eventhamn på Djurgården (invid Junibacken). Vi har fått fantastiskt stöd av Kungl. Djurgårdsförvaltningen, av Stockholms Stad och Stockholms Hamn för att möjliggöra denna etablering. Utöver ett gott stöd av relevanta parter, krävs dock minst två till saker; vi behöver få relevanta tillstånd på plats och vi måste lösa en bra finansiering. Tillstånd kommer sökas på erforderligt sätt och vi hoppas på det bästa. Vår förhoppning är att redan 2022 få påbörja etableringen av denna hamn med ca 130 gästplatser. Det är dock mycket mer än en hamnplats för båtar.
Det är dels tänkt som en högst aktiv mötesplats för hållbara samtal. Hållbara samtal för ungdomar, för medlemmar, för näringsliv och politiker. Därtill kommer det finnas utrymme både för prova-på aktiviteter kring segelsporten, för unga och lite mer mogna, och många andra typer av evenemang. Vi hoppas på aktiv kappsegling i Nybroviken samt ett hamnkontor som kanske kan växa upp till någon form av mötesplats för våra medlemmar. Utöver tillstånd krävs dock finansiering och där har jag redan blivit påmind om den enorma generositet som finns bland våra medlemmar. Ett 25-tal medlemmar har redan sagt ja till att bidra till grundfinansieringen, vilket stärker klubbens möjlighet att förverkliga denna dröm. Därtill ser vi även fram emot att inom kort gå ut till samtliga medlemmar för att få till en komplett finansiering av hamnen; KSSS återintåg till Stockholm stad sedan vi lämnade Kastelllholmen (Skridskopaviljongen) 1919 och i god tid innan vårt 200-årsjubileumen 2030. Vi återkommer i frågan med en kreativ medlemskampanj!

Därtill är det, äntligen, OS-år! Som allt ser ut för stunden får våra OS seglare till slut ta sig över till Tokyo och kämpa mot den absoluta eliten om de främsta idrottsliga medaljerna.
Det är mäkta imponerande att KSSS till detta OS skickar inte mindre än 4 ekipage och 6 seglare. Det är rekord i modern tid och det är så klart en kombination av många faktorer.
En av dessa är det enormt starka stöd KSSS får av ett flertal medlemmar till vårt s.k. Elitråd, som i sin tur, både finansiellt men även genom coachinginsatser och mera, kan stötta elitseglarna på sin väg mot sin OS-dröm. Vi önskar dem alla stort lycka till och ser fram emot att heja på dem, denna gång främst digitalt!

Jag ser personligen mycket fram emot en härlig seglingssäsong 2021 och även att få se er alla någonstans kring vår verksamhet under sommaren. Har ni några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar,
Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att:
1897 var året då KSSS klubbhus på Sandhamn blev klart och invigdes av Kung Oscar II. Det var dels hyllning till vår kung som det året firade 25 år på tronen. Utöver Klubbhuset så var det också det året som man kring jubileet inledde en lång kappseglingstradition som vi bevarar än i dag, nämligen Sandhamnsregattan. Ytterligare en unik händelse kan vi förknippa med 1897, det var nämligen det första året som Sällskapet tillät kvinnor att bli medlemmar. Året därpå var Kung Oscar II återigen på Sandhamn och kring regattamiddagen utbrast HMK i en skål till kvinnan: ”…hon som så väl i alla tider förstått att sköta skot och roder och med en obetydlig rörelse av det senare för fartyget åt det rätta hållet”. 1897 kanske inte är lika stort som när kvinnorna fick rösträtt i Sverige 1921, men är ändå ett tydligt exempel på att KSSS alltid varit framåtsträvande.