I helgen avgörs Allsvenskan Segling 2023

I helgen (15–17/9) avgörs fjärde och sista omgången av Allsvenskan i segling 2023 i Strängnäs. Något överraskande toppar Hjuvik tabellen och KSSS ligger på en sjätteplats inför finalseglingarna. Hjuvik har en 6 poängs ledning och bakom skiljer det bara 1 poäng från 2-6 plats. Det är upplagt för en tuff och spännande avslutning.

Tabellettan har alltså en ledning på sex poäng ner till Sotefjorden och Åmålsviken. Sedan är det bara ytterligare en poäng till Strängnäs, GKSS och KSSS. Och alla dessa klubbar är givetvis sugna på att snuva Hjuvik på guldet.

På plats för att representera KSSS är Patrik Forsgren, Alvina Jonsson, Linnea Floser och Emil Forsgren. 

Normalt brukar Hjuvik genomföra säsongens alla deltävlingar med olika besättningar. Men nu väljer man att toppa laget och skickar Joe Burns som rorsman och Isabelle Bergqvist som taktiker, som var så framgångsrika på första deltävlingen i Saltsjöbaden, då de vann.

Åmålsviken, som vann Allsvenskan i fjol, kommer med rutinerade Tomas Skålén som bland andra har med sig sonen och den lovande E-jolleseglaren Gustav Skålén.

Sotefjorden skickar bland andra Marcus Westerlind som nästan alltid presterar bra i Allsvenskan. Från KSSS kommer Patrik Forsgren, som är en av Sveriges mest meriterade havskappseglare, medan GKSS också skickar en rutinerad besättning.

Arrangörsklubben Strängnäs är kanske den klubb som överraskat mest i årets Allsvenska och de vill säkert också blanda sig i toppstriden. Strängnäs har fördel av hemmaplan och känner vattnen väl. Det kan visa sig värdefullt då förhållandena i Mälaren alltid är svårbemästrade. Här finns det kluriga uppgrundningar, viss ström och ganska oförutsägbara vindriktningar.

­ – Vi har inför årets säsong inte gjort någon större satsning, mer än att pusselbitarna har fallit på plats. Vi är väldigt glada att det har gått så bra och hoppas på att fortsätta i samma spår även här hemma i Strängnäs, säger lagledaren Mattias Cederholm.

Efter helgens tävling återstår kvaltävlingen till Allsvenskan 2024 där de tre sista i årets tabell möter ett par utmanarklubbar. Dessa seglingar avgörs i Marstrand 14–15 oktober.

I bottenstriden är det tätt runt kvalstrecket. Ekerö, Skanör och Kaparen ligger inför sista deltävlingen under strecket medan Gamla Stan och Örnsköldsvik ligger precis ovanför.

Ö-vik, som återkommer som arrangör till en deltävling nästa år, har kniven på strupen. De vill så klart ha en plats i Allsvenskan när de själva arrangerar en tävling nästa år. De satsar därför med rutinerade Martin Rubing och Nina Korpisaari, som förra året lyfte tillbaka Ö-vik till Allsvenskan genom kvalet.

Allsvenskan 2023 efter tre av totalt fyra tävlingar

 1. Hjuvik BK                           10 poäng
 2. Sotefjorden/Hunnebo     16
 3. SS Åmålsviken                  16
 4. Strängnäs SS                    17
 5. GKSS                                   17
 6. KSSS                                   17
 7. Ekolns SK                           23
 8. Stenungsund SS               24
 9. Upsala SS                          30
 10. Ljungskile SS                     32
 11. Halmstad SS                     32
 12. Malmö SS                          36
 13. Oxelösunds SS                  37
 14. Gamla Stan YS                  39
 15. Örnsköldsvik SS                40

-----------------------------------------

 1. Ekerö BK                            42
 2. Skanör BK                          42
 3. SS Kaparen                        43

 

Bild från deltävling 1 av Allsvenskan 2023.