49erklassen enda OS nationsplatsen som är säkrad på Mallorca.

Då blev det helt klart att endast 49er klassen tog en nationsplats till OS genom europakvalet här på Mallorca. Det satt hårt inne med Nacraklassen och RSX damklassen. 49er killarna säkrade dubbelt genom att två svenska båtar kom till guldfleeten och ingen annan nation som var här och kvalade kom in i guldfleeten. Carl P Sylvan och Marcus Anjemark har seglat bäst, men har kapsejsat i tre race och det håller inte i ett såhär starkt fält. De avslutade med fyra topp sju resultat i tre av racen och hade även en femma på gång 30 m före mål och ”wobbla runt” i den tredje. Surt och onödigt. Kriget om OS platsen går vidare på EM i Barcelona om en vecka. Då är det kval igen, men då bara svenskar som måste visa upp ett topp åtta nationsresultat. EM och Världscupen i Hyeres är kval.

Förutsättningarna för idag var att RSX Dam med Fanny Baumann hade den största chansen. Hon skulle jaga den ungerska tjejen om den platsen. De hade ett stort öga på varandra och de blev flera protester som utgång efter dagens race. Fanny vann sin protest , men det räckte inte för avancemang. Protesten handlade om en lä lovartssituation. Torsk på fyra p, men insatsen och vilja att nå målet drev Fanny in i det sista. Bra kämpat Fanny !
Nacraplatsen fanns inom räckhåll, men det hade behövt tre topp åtta för att nå den platsen. Nu seglade Ida och Rasmus utan press idag och seglingen gick bra i alla tre racen(17,16,9). Vi har seglat på en nivå vi aldrig gjort på en hel regatta, men vi har fått räkna en DSQ i en tveksam styrbord babord situation. En DNS efter en ”breakdown” då storseglet revades och peket vek sig helt i en kapsejsning och en start i den tredje seglingen för den dagen blev omöjlig. Trots att vi räknat med två ”sist” och ändå känt att det funnits en chans hela regattan känns ändå bra.
RSX herr där vi har Adam Holm vid ”bommen” kom inte med från början. Det krävdes att komma till guldfleeten vilket skiljde på sju poäng innan delning till guld och silverfleet skedde. Nästa möjlighet för Adam är om en plats till OS att vissa länder tackar nej till sin OS plats och att Adam visar upp gångbara resultat motsvarande topp 16 nationsnivå för att komma med på ”utvecklingskvoten” inför 2020. Ett långskott men chans finns.

Imorgon är det medaljrace för våra OS klara, där Josefin Olsson går ut först ,Laser Radial kl 11.00. Hon ligger nu på en sjunde plats och har svårt att nå medalj denna gång. Lite för ojämna resultat i grundomgång bäddade för detta, men bra träning inför Medaljracet på OS. Man skall ta alla chanser som erbjuds, va.

Detsamma gäller grabbarna ”grabbers” i 470 herr Anton och Fredrik. Tyvärr ser det likadant ut som på de sista tävlingarna av vikt, att det tappas på slutet i viktiga lägen. De har gjort blandade resultat, typ en bra och en i ”källarn”. En källarnivå som är alldeles för djup för att hålla så hög nivå totalt sett. Medaljrace imorgon 12,45 då är det dags att visa var skåpet skall stå. En viktig markering inför EM som börja redan nästa vecka här i Palma. Bästa möjliga placering är fyra totalt.

Sammantaget känns det lite ”tungt” för att vara ärlig. Jag är väldig glad för 49er platsen och tycker att vi tappade Nacraplatsen lite snopet. En plats de verkligen förtjänade och visade oftare bättre segling än sina konkurrenter, men föll på eget grepp. Allvaret tog tag i de våra och de egna kraven blev för höga helt enkelt. Att få för många ”bokstäver” i resultat listan brukar aldrig vara bra om det inte står ”RDG”i combo med låga siffror. Nu var bokstavskombinationen en helt annan, tyvärr.
Detsamma gäller våra brädseglare som lider av för lite seglings och tävlings erfarenhet mot bättre brädseglare. Ivern är dock helt fantastisk för att utveckla och göra det bättre och det känns bra.

KSSS Barometern efter dag fem: (Nationsplatsställning inom parentes)
6. Fredrik Bergström/ Anton Dahlberg, 470 herr (OS klar) Medaljrace
7. Josefin Olsson, Laser Radial (OS klar)Medaljrace
17. (1)Marcus Anjemark/Carl P Sylvan, 49er (Sverige OS klar)Slutresultat
19. (4)Rasmus Rosengren/Ida Svensson, Nacra 17(Slutresultat)
42.(2) Fanny Baumann, RSX dam (Slutresultat)
47. Adam Holm, RSX herr( missar OS plats)Slutresultat
66. Johannes Pettersson, Finn(Slutresultat)

/ Björn Johansson