Fin avslutning på Sandhamn Open

Sandhamn Opens sista tävlingsdag inleddes med att havsseglarna kom in från tidig morgon, efter att ha seglat sina 100 Nm, upp mot Svenska Högarna och tillbaka med totalt fjorton rundningar. Första HAV-båten korsade mållinjen 05.22 natten mot söndag och sista båt var över mållinjen strax före nio på morgonen.

Medan havsseglarna lade till vid bryggorna och fick sig en välförtjänt frukost och sömn efter nattens bravader började bankappseglarna lägga ut från hamnen för att genomföra sina två race. En nyhet för i år var att SRS och ORCi själva fick välja starttid mellan klockan 16 och 19. 

DataComs Ralf Aspholm kommenterade den ”fria” starttiden:

- Att man har fri starttid mellan vissa klockslag kan vara bra om man t.ex. behöver reparera något som gått sönder under dagens bankappsegling. Likaså får man en dimension till i tävlingen eftersom man kan välja starttid ur ett taktiskt perspektiv. Nackdelen är att man inte får tävlingsmomentet och spänningen som en gemensam start innebär, berättar Ralf vars båt slutade på sjunde plats.

Bankappseglingarna genomfördes öster om Sandhamn, mot Svängen och Revengegrundet. Det blåste mindre under söndagen, runt 5 m/s, något ökande under dagen dock och det blev fina seglingar. F-18 dansade fram i rask takt trots svagare vindar, något som antagligen var uppskattat eftersom lördagens race bjöd på några plums i havet. Även J/70, FarEast, X-35 och X-99 genomförde fina seglingar och det var små marginaler som skiljde pallplatserna åt i de olika klassernas toppstrider.

Bland J/70-båtarna var det tight i toppen, i synnerhet mellan Team Tyra och Rocad Racing, båda båtarna seglar för KSSS, men Rocad Racing med skeppare Mikael Lindqvist avslutade Sandhamn Open med att gå segrande ur de två sista racen, vilket också gav dem totalsegern. J/70 som alltså även seglade sin första deltävling i Grundig Cup under Sandhamn Open, vilket gav Rocad Racing en utmärkt utgångspunkt inför kommande deltävlingar i cupen.

F-18 hade något mer trivsamma förhållanden under söndagen och alla båtar utom en deltog i de två sista racen. Återigen små marginaler i toppen. Leffe Dahl och Gardio ledde efter lördagens fyra kappseglingar, men på söndagen var det teamet Karlsson/Nordblom från KSSS som lyckades bäst. Två segrar av två möjliga gav dem nettopoängen 7, vilket var två poäng bättre än Dahl och därmed vann de sin klass.

Även bland FarEast28-orna stod det mellan två båtar till slut. KSSS egna Thomas Blixt på båten Toy Soldier vann tre av fyra klasser under lördagen och en av två på söndagen, totalt fyra vinster och två andraplatser, vilket gav dem segern före Hans Broman (tillika ordförande i Svenska Fareast-förbundet).

X35-båtarna krigade på i sedvanlig ordning och skeppare Anders Åhman, KSSS, ombord på Swallow vann över andraplacerade Mats Rimmö med en poäng. Topplaceringar för Anders Åhman under såväl lördagen som söndagen gjorde till slut att Swallow seglade till sig totalsegern.

X99:ornas startfält fick se sig utklassade av Johan Andersson från Trälhavets BK ombord på Tax Free. Johan med besättning vann nämligen samtliga race - sex segrar av sex möjliga! Nyligen vann de Saltsjöbadsregattan och nu alltså även Sandhamn Open.

ORCi

Det var långt ifrån alla båtar som till slut startade i havsmomentet och orsakerna  bakom de besluten var många och varierande. Bland de båtar som däremot deltog blev det få poäng som skiljde ettan och tvåan åt. Båten Absolute Blue, en first 40.7 som seglar för KSSS med skeppare Hans-Åke Nordstedt, tog dock hem segern och var ohotad i toppen. Med två segrar i de båda bankappseglingarna och en vinst i havskappseglingen slutade de på 3,5 (havskappseglingen gav 1,5 poäng, banseglingen 1 poäng per race) poäng mot tvåans 7 poäng. 

SRS

I SRS-klassen fightade båtarna om att hamna högst på pallen in i det sista och skam den som ger sig. Per Lundqvist, KSSS, ombord på Xplorer (X-332 till typen) landade på fina 5,5 poäng och en övertygande totalseger. Närmsta båt därefter slutade på 13,0 poäng, Jonas Grandérs J/109 Matador.

Ett stort grattis till vinnarna av Sandhamn Open, såväl Ban som Hav! Prisutdelningen sker under ÅF Offshore Race inne på Skeppsholmen under festliga former, kom gärna dit och ta del av seglingsfesten!