EM-guld till Team Pro4u

KSSS-båten, Team Pro4u (First 36.7), med skepparen Patrik Forsgren, vann i helgen klass C i ORC-EM i havskappsegling som avgjorts i Gdansk Polen 24–29 juli.

Tävlingen innehöll ett offshore race på 39 distans samt fem inshore race med kryss/läns som var och ett var cirkaa 1,5 distans, dvs sex deltävlingar. Totalt deltog 82 båtar på EM och i klass C där Team Pro4u tävlade, var det 40 båtar från nio nationer. Team Pro4u lyckades väl och efter att man fått räkna bort en delsegling hade man serien 1, 1, 3, 1 och 3,5 med en total poäng på 9,5.

Team Pro4u vann två klasser. Dels hela klass C i EM där även icke amatörbåtar deltog och dels klass C för amatörer som kallas Corinthian.

- Jag är fantastiskt nöjd att vi lyckades vinna EM och denna tävling har varit vårt teams stora målsättning denna säsong. All vår träning, förberedelser och planering har gett resultat och det känns mycket tillfredsställande. Teamet som seglar ihop nu är ett riktigt bra gäng och vi trivs väldigt bra ihop. Vi har alla en lärande attityd där vi hela tiden försöker förbättra oss som seglare och båten och det en framgångsfaktor för oss, säger skeppare och rorsman Patrik Forsgren.

Seglingarna i Polen har delvis haft tufft väder med hällregn i flera dagar och vågor och en del vind. Men EM avslutades den sista dagen i propaganda väder med sol och runt 10 knops frånlandsvind. När sista dagens seglingar började var teamet tvungna att prestera bra och man lyckades i första seglingen ta ytterligare en spik. Efter det fanns bara en konkurrent som kunde hota segern och i sista racet höll man lite bevakning på den båten och placerade sig på en fin delad tredje plats.

- Förhållandena under sista dagen var ganska lika Stora Värtan och Baggensfjärden där vi har seglat väldigt mycket och vi kunde hitta rätt väg i de ganska svårt vindskiftena under hela banan. Sedan har vi haft en fantastiskt bra en båtfart under hela EM och gjort mindre misstag än våra konkurrenter, säger taktikern Peter Thorwid.

Tvåa på EM kom estniska Arcona 340 Katarina II på 14 poäng totalt och trea kom Estniska NM38S Sugar 2 på 30 poäng. Team Pro4u hade framför allt en tuff konkurrens från Katarina II som vann EM i medelhavet 2016.

- Det känns stimulerande att vi kunde snäppa upp en nivå till när det verkligen gällde på EM efter att vi hade kommit trea i de polska mästerskapen innan EM. Vi tog vara på de lärdomar vi fick då Katarina II och IMMAC slog oss. På EM lyckades vi hålla ledningen från start till slut, säger Anders Mårtensson trim.

- Tävlingarna här i Polen har varit riktigt bra med fina banor och bra information till oss seglare och det märktes att arrangörerna själva var seglare och delvis deltog i regattan, säger Johan Tuvstedt trim.

Team Pro4u’s besättning som vann EM i Polen var:
Patrik Forsgren, skeppare och rorsman
Anders Mårtensson, trim
Johan Tuvstedt, trim
Anders Björk, trim
Oskar Hellblom, keyboard
Oskar Sömermaa, mast
Joakim Hoppe, fördäck
Peter Thorwid, taktiker

För mer information: orceuropeans2017.com