Anton och Fredrik leder i Miami

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har startat säsongen 2019 på bästa sätt och leder årets första världscuptävling. Det blev en andra- och en tredjeplats i tisdagens två inledande race på Biscayne Bay i Miami och därmed toppar svenskarna 470-klassen.

Stora delar av det svenska landslaget är på plats i Miami, USA – tillsammans med 650 seglare från 60 länder som gör upp i de tio klasserna. Totalt finns inte mindre är 34 olympiska medaljörer på startlinjen.
Tisdagen bjöd på lätta västliga vindar som skiftade ständigt. Men Anton och Fredrik trivdes och leder två poäng före italienarna Giacomo Ferrari/Giulio Calabro som vann första racet, men ”bara” blev sexa i det andra.

I samma klass fick Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar en trög start och inledde med en 23:e plats. De kom dock starkt igen i andra racet när de blev två och de ligger nia i totalen.

En annan av Sveriges världsstjärnor, Max Salminen, började också starkt i Finnjolle och blev femma i tisdagens enda race i klassen. Han följdes strax efter av Johannes Pettersson som blev sjua.

I Laser Radial fick Josefin Olsson en trög start och blev 22:a i tisdagens enda race. I 470 dam är Olivia Bergström/Lovisa Karlsson på 20:e plats efter en 23:e och en 19:e plats.

Flest svenska båtar är det i 49erFX och där är Klara Wester/Rebecca Netzler bäst av de tre på en tolfte plats. Julia Gross/Hanna Klinga är på 19:e plats och Vilma Bobeck/Malin Tengström är på 30:e plats.

Uppdatering efter onsdagen 30 januari:
För 470-herrarna, där Anton Dahlberg/Fredrik Bergström leder efter första dagen, blev det inga race alls på grund av de lätta vindarna. Inte heller i damernas 470.

Damerna i 49erFX fick till tre race och bäst av de tre svenska besättningarna går det för Klara Wester/Rebecca Netzler som ligger tia i totalen efter serien 12-17-9-7 i de fyra seglingarna. Vilma Bobeck/Malin Tengström är 24:a och Julia Gross/Hanna Klinga på 26:e plats.

Text: Svenska Seglarförbundet/Mats Olsson