Klassikernas kamp på Kanholmsfjärden och utanför Bullerö. Imorgon avgörs det.

2109 är det 122 år sedan den första Sandhamnsregattan seglas. I år samlade Sandhamnsregattan by Bluewater 18 klassiska båtar till start. Första dagens seglingar avgjordes på Kanholmsfjärden. Dag 2 genom ytterskärgården söder om Sandhamn och ner till Kalken, strax öster Bullerö. Det har varit lätta vindar. Men ombord var stämningen tät, minst lika sammanbiten och resultatinriktad som hos SM-seglarna på andra sidan Sandhamn. Regattan att avgöras under tre dagar med en segling per dag. Imorgon är sista seglingen.

Vad krävs då för att räknas som klassiker? Jo, att båten sjösatts före 1:a januari 1968, att utseendet fortfarande stämmer med de ursprungliga ritningarna. Båten ska vara byggd i trä eller stål. En båt kan också räknas som klassiker om det är en kopia av en existerande klassisk båt, eller byggd enligt originalritning för en konstruktion gjord före 1:a januari 1968.

I ledningen efter de två första seglingarna är tyska Gustaf, en vansinnigt vacker SK75 byggd efter Gustaf Estlanders originalritningar och sjösatt 2017.

På andra plats ligger SK30:an Pani. Classic seglar efter SRS och det är tätt, lördagsseglingen kommer att bli helt avgörande.