KSSS vann Allsvenskan i segling 2021

KSSS är Allsvenska mästare i segling 2021. I en rafflande sista deltävling i Västerås lyckades stockholmarna komma fyra och därmed höll de undan i toppen. Men de var bara decimeter från att bli snuvade på guldet.

Halmstad vann den sista deltävlingen som avgjordes i helgen. Det räckte till en fjärde plats i årets tabell. Tvåa i Västerås, på samma poäng som Halmstad, blev Hunnebo som därmed slutade trea i den allsvenska tabellen. Silvret i Allsvenskan gick till Hjuvik som var tre poäng efter vinnarna från KSSS - som därmed försvarade guldet från i fjol.

- Våra seglare har levererat över förväntat i år. Men det var verkligen en härlig fight mellan oss, Hjuvik och Hunnebo och vi är väldigt glada för hur bra våra seglare har tagit sig an årets Allsvenska Segling. Det viktiga framåt för KSSS är att vi har ”ögonen på bollen” och  får ännu fler tjejer och killar att haka på sprintseglingen och träna på vårt sprintcenter i Saltsjöbaden. Här bygger vi upp en större bas med fler lag som kan vara med och försvara KSSS färger på Allsvenskan Segling i framtiden, säger Anders Bengtsson, lagkapten för KSSS Allsvenska lag.

Den sista deltävlingen av årets Allsvenska kom att präglas av mycket lätta vindar. Både på fredagen och lördagen blev det färre seglingar än planerat. Det var först på söndagen som förhållandena blev bra.

- De två första dagarna var lugna och odramatiska. Den sista dagen blev en explosion i intensitet. Varje placering började spela roll. Inte minst för KSSS som i den sista grundomgången lyckades knipa sista finalplatsen med bara ett par decimeter. Hade de inte fått den placeringen, och därmed inte kommit till final, hade de inte vunnit Allsvenskan, berättar tävlingsdomarna Claes Lundin och Matilda Eriksson och fortsätter:

- Finalracet var oerhört spännande och dramatiskt. Kraftiga vindar och hällregn stoppade inte  finalseglarna från att angripa och bevaka varandra, vilket gynnande Halmstad som till slut vann deltävlingen.

Förutom äran att vinna Allsvenskan blir det KSSS som får representera Sverige i Nord Stream Race 2022. Och tillsammans med klubbarna närmast efter KSSS får de också representera Sverige i Sailing Champions League 2022. Exakt hur många som bjuds in från respektive land återstår att se.

- Vi vill gärna som klubb tacka alla arrangörsklubbar och SSF som organiserat årets Allsvenska Segling, samt alla klubbar som deltar och bidrar till mycket bra kappsegling, säger Anders Bengtsson.

KSSS Allsvenska lag 2021

Under året har KSSS Allsvenska lag bestått av sju kviunnliga och sex manliga seglare: 

Sandra Sandqvist, Hanna Ericksson, Tim Nyllinge, Malin Tengström, Mikael Lindqvist, Emil Järudd, Ida Elfving, Julius Hallström, Victoria Dyrell, Andrea Nordquist, Ludde Lindkvist, Hanna Maurer och Oscar Lundquist.

I bottenstriden blir det Runmarö, Stockholms 606-klubb och Ljungskile som tvingas kvala (Marstrand 2–3 oktober) för att försöka behålla en plats i Allsvenskan 2022.  

 

Sluttabell Allsvenskan Segling 2021:

 1. KSSS                                                7 poäng
 2. Hjuviks BK                                     10
 3. SFS Hunnebo                                10
 4. Halmstads SS                                11
 5. GKSS                                             16
 6. Stenungsunds SS                          23
 7. Upsala SS                                      29
 8. Örnsköldsviks SS                           30
 9. Ekolns SK                                      31
 10. Gamla Stans YS                             32
 11. SS Åmålsviken                              33
 12. Ekerö BK                                       34
 13. Strängnäs SS                                 36
 14. Malmö SS                                     38
 15. Skanör BK                                     40
 16. Runmarö YC                                 41
 17. Stockholms 606-klubb                  46
 18. Ljungskile SS                                 48

Ange fotograf: Daniel Stenholm