Lätt vind i Tallin

Världsmästerskapen i ORCi fortsatte i Tallinn och präglades till en början av lätta vindar och väntan på vind. Tre seglingar kunde genomföras trots lätta vindar. Team Pro4u ligger på andra plats i C-klassen när tre race återstår.

Eftersom man bara fick till en banrace igår var planen att få till tre banrace idag och det lyckades man med men åter igen fick vi vänta på vind till efetrmiddagen så det blev en lång dag på havet.

I dagens första race seglade vi egentligen bra men i den lätta vinden som var runt 5 till 6 knop har vi svårt att hävda oss mot de stora Estniska båtarna och vi kom sexa i racet en aning besvikna då vi seglat i stort ganska bra. Sedan ökade vinden en aning och i dagens andra race seglade vi igen ganska bra och vi fick till en andraplats. Till slut i dagens sista race när vinden ökat till ca 12 knop fick vi till ett kanonrace där vi var väldigt nära de större båtarna i mål som mätetalsmässigt skall gå snabbare än oss och vi tog vår andra spik under VM!

-          Det är riktig rolig men tuff racing här och man har inte råd att göra några misstag för att få topplaceringar i racen. Vi kommer göra allt vi kan i de återstående tre racen för att försöka slå de snabba Estniska båtarna, säger Thomas Tennström trim.

VM fortsätter imorgon med femte dagen med ett kort offshore race som är planerat att ta ca 10 timmar så vi räknar med att vara i mål imorgon kväll.

-          Vi behöver få till ett riktigt bra race imorgon och helst att Matilda 4, som leder, inte får till sitt bästa race för att kunna vara med och fightas on segern. Det kommer naturligtvis att bli tufft men vi skall göra det vi kan, säger Roger Nilson strateg.

Vi har nu serien 2, 1, 6, 2 och 1 med en totalpoäng på 12 och ligger tvåa i C-klassen i VM. Leder gör J-112-E Matilda 4 på 7 poäng och tre ligger Italia 11.98 Sugar 3 på 12 poäng, samma som oss. Totalt tre race till är planerade, det korta offsore racet imorgon och sedan avslutas VM på lördag med två banrace.

I B-klassen med 33 båtar totalt ligger Farr 40 Stormtrooper bäst till av de svenska båtarna tätt följd av X-41 Kwanza och First 40.7 Naomi på 16:e plats. I klass A som bara har 8 tävlande båtar ligger Ker 40 Keronimo på sjätte plats just nu.

 

 

Text: Anders Björk, Team Pro4u trim

Foto: ORC Worlds 2021 Mauro Melandri, Felix Diemer och Janis Spurdzins.