Matador slutade trea på Fastnet Race

Den klassiska havskappseglingen Rolex Fastnet Race är nu över. Efter ett mycket prövande första dygn var det starkt att alla fyra deltagande KSSS båtarna som deltog i årets upplaga lyckades ta sig i mål. Bäst lyckades Elliot 44:an Matador med skepparen Jonas Grandér slutade till sist trea i IRC 1 och 4:a totalt bland alla IRC båtar.

Vi rapporterade från Fastnet i tisdags då de större båtarna hade börjat runda den klassiska fyren Fastnet Rock som gett kappsegling sitt namn. Då ledde KSSS-båten Matador IRC 1 och det har varit en nagelbitande resa tillbaka för att se om vi skulle få en svensk klassegrare.

Fastnet är en av de mest klassiska och mytomspunna havskappseglingar som finns och på många seglares bucket list. Den traditionella banstäckningen har sedan starten 1925 gått från Cowes i södra England västerut till Fastnet Rock som ligger ute i Atlanten söder om Irland för att sedan vända tillbaka, runda Scilly öarna och gå i mål i Plymouth. Nytt för 2021 var att målgången flyttades till Cherbourg i Frankrike, främst i syfte att kunna ackommodera det ökande antalet startande båtar. Banans längd är numer över 700 NM, det vill säga ungefär två Gotland Runt!

Första dygnet blev väldigt prövande. Hårda västliga vindar och en stundtals motgående ström gjort att det blev en väldigt krabb sjö när båtarna kryssade sig västerut på the Solent. Bortsett från det första dygnet verkar förhållandena varit ganska bra. Efter att ha rundat Fastnet Rock kom undanvindsseglen upp och båtarna kunde vila ut efter den prövande starten. 

Hur gick det till slut då?

Jo, samtliga fyra KSSS båtar kom i mål, vilket i sig är en bragd. Elliot 44:an Matador med Jonas Grandér slutade till sist 3:a i IRC 1 och 4:a totalt bland alla IRC båtar, vilket är en fantastisk fin insats. Matador var den första icke-engelska båt i den totala resultatlistan.  J/121:an Jolene som seglades double-handed av Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt slutade på en 23:e plats i klassen. Vi vet inte i skrivande stund om det hänt något med båten, för de var länge med uppe i den absoluta toppen. I IRC 2 slutade Refanut med Fredrik Wallenberg på en fin 14:e plats och First 40:an C-Me med Håkan Grönvall 25:e plats.

Stort grattis till fina insatser önskar vi samtliga besättningar!

Nu väntar lite vila och förmodligen hemsegling till Sverige för delar av besättningen. Välkomna tillbaka säger vi och är redo att möta er i Nynäshamn för nästa race på hemmaplan, Visbypokalen.

/Iohn Ryott, KSSS Informationskommitte