Sommarens familjeeskader slutade med havskappsegling

Hur stort är steget från njutningen av semesterseglingen i goda vänners lag till utmaningen av en riktig havskappsegling? Inte så stort. Här berättar två av deltagarna från förra årets eskadersegling hur det gick till. Vi kan också avslöja att teamet är anmält till Gotland Runt 2021 med samma båt.

Det börjar dra ihop sig för sommarens familjeeskader med KSSS. Allt är planerat in i minsta detalj och de vänliga hamnvakterna i Sandhamn har fixat reserverade platser på Lökholmen för alla anmälda eskaderbåtar. Traditionsenligt börjar eskaderveckan med välkomstdrink på bryggan och gemensam middag. Efter en vår med social distansering märktes det mycket väl bland de vuxna att det fanns ett stort sug efter att umgås och lära känna de nya familjerna som anslutit. Snabbt började vi hitta gemensamma kopplingar och diskussionerna var igång. Barnen hade börjat leka med varandra innan båtarna knappt hade lagt till.

En idé fick fäste

En kväll på Norrpada började vi skämta om vi skulle ställa upp i en kappsegling tillsammans. Alla har seglingsvana, men bara ett fåtal har seglat på öppet hav nattetid. Den största båten i den norrgående eskadern är en vacker och välseglande 55-fotare och borde passa bra på havet. Vi kanske ska ta och testa hur båten står sig i en kappsegling?! Vi pratade vidare om seglingslivet ett tag medan vi såg solen sakta gå ner. Barnen badade och spelade kort i varandras båtar. Det visade sig senare att flera inte riktigt har släppt tanken på att kanske ändå testa det där med att kappsegla.

Eskadern fortsatte till norra delen av Stockholms skärgård och efter en veckas segling och trevligt umgänge tog eskadern slut och alla skingrades med vinden. Båtarna styrde i olika riktningar, några seglade söderut mot Öland och några fortsatte norrut, men gemenskapen och dialogen fortsatte i den gemensamma chatgruppen. Eskaderdeltagarna delade bilder och upplevelser med varandra under de fortsatta semesterveckorna.

Är besättningen redo?

Tre veckor innan starten på havskappseglingen Visbypokalen, drog kappseglingsdiskussionen igång igen. Vi fick ihop en besättning med nästan en representant från varje eskaderbåt. Men vi hade inget mätbrev och absolut inte alla nödvändiga segel. Nu drog planeringen igång på allvar. Är båten redo för utmaningen? Är besättningen redo för utmaningen?

Finns det en vilja, så finns det en lösning. Raskt blev båten inmätt och vi bokade in ett träningstillfälle på Trälhavet. Genom ett antal Zoom-möten fick vi till en ansvarsfördelning, några ansvarade för maten, andra för att tvätta botten, följa vädret, transportera båten till starten etc.

Träningskvällen blev ett prov på samarbetsförmågan när det visade sig att en manöver som borde ske utan problem på en kappseglingsbåt ledde till att vi behövde mecka med storskotet under rufftaket. Allt löste sig och vi kände att det här kommer att gå! Ensamma på Trälhavet kändes det till och med som att vi seglade fort.

Ingen kappsegling utan tårta

Så kom starten. Allting var ordnat, kylen var fylld med mat, botten renskrubbad, löpande rigg var genomgången, sprayhood avmonterad. En av besättningsmedlemmarna fyllde år. Vi kan ju inte starta utan att äta tårta. 30 min innan start blev det gräddtårta och eftermiddagskaffe. Kaffe på kappsegling brukar bestå i kallnat snabbkaffe, men inte denna gång, vi har ju espressobryggare ombord.

Ute på havet passerar vi fyren vid Landsort samtidigt som Talang börjar hemma i sofforna och vi turas om att ringa hem och säga godnatt, styra, analysera färska väderprognoser och laga mat. Vårt vaktschema gör att vissa kan vila sig för att vara alerta under natten. Vi får en fantastisk högrevsgryta till middag medan vi kryssar mot rundningen.

Alle man på däck!

Efter att ha rundat vid Stenkyrkehuk och vänt norrut kunde vi hissa vår Code Zero. När vi närmar oss Almagrundet började vinden ta i. 26 ton surfar fram i 14 knop, vilket blir vår högst fartnotering. Plötsligt smäller det till, fästet till Code Zero släpper ifrån pulpiten. Alle man på däck! Vi lyckas få ner Code Zeron i förluckan och kan därefter segla i mål utan fler strapatser men rika på nya erfarenheter.

Alla var trötta och framförallt mycket nöjda. Segling kan verkligen vara olika saker och en sak är säker, vi har fått vänner och minnen för livet. Nu har vi fått mersmak! Diskussionerna har redan startat gällande Gotland Runt 2021.

 

Nils Wetternin-Nyberg 
Ledamot KSSS Bankappseglingskommitte 

Andreas Nordin
Eskaderledare &
 Ledamot KSSS Långseglingkommitte


Besättning under Visbypokalen:
Andre Catry (Skeppare)
Andreas Nordin
Nils Wetternin Nyberg
Claes Rinaldo
Jim Stalpe
Martin Chavanne
Mattias Nordström
Stefan Fredberg