Team Pro4u inledde starkt på VM

Världsmästerskapen i ORCi startade idag i Tallinn, Estland med det långa havsracet på ca 140 distans där båtarna gick i mål under tisdagen. Team Pro4u kom tvåa i den 62 båtar stora C-klassen.

För vår del tog racet ca 23 timmar. Banan gick i finska viken och vi åkte tre gånger till Finland och sedan tillbaka och man fick vara på alerten hela tiden då det var mycket kommersiell trafik att hålla reda på samt att det var mycket tävlande båtar också runt omkring oss.

Tävlingen kommer hålla på en vecka och avslutas på lördag 15 augusti. Totalt 104 båtar och över tusen seglare från 12 länder deltar i kappseglingen som är uppdelad i tre klasser baserat på båtarnas kryssegenskaper, klass A, B och C.

I klass C kommer man köra kvalificeringsheat under första delen av VM och sedan de två sista dagarna gör man en guldfleet med de 31 bästa båtarna och en silverfleet med placeringarna 32 till 62.

-          Roligt att vi äntligen kommit igång med tävlandet och eftersom havsracen inte kan räknas bort känns det riktigt bra med en andraplats för vår del och att få en bra start på VM, säger Sven Eriksson trim.

Det gäller ju att prestera den bästa serien resultat under de åtta planerade racen, sex banrace och två havsrace för att kunna hamna bra i resultatlistan, om det blir fler än fem banrace kommer man kunna räkna bort ett av dem.

Vi gjorde många saker riktigt bra i havsracet med en fin start och vi hade oftast väldigt bra fart i båten och även om vi mest hamnade rätt var det några vägval som inte blev så bra med facit i hand. Väder och vind var skiftande med sol och regn, knappt någon vind alls till rejält med vind en bit över 20 knop så väldigt omväxlande.

-          Riktigt kul med så många båtar som går ungefär lika fort och det har varit en upplevelse att få börja kappsegla här i VM, säger Zacharias Kraft keyboard.

VM fortsätter imorgon med två planerade banrace och vi hoppas att det kommer finnas vind hela dagen. Efter det fortsätter VM med fler banrace och på fredag är det korta havsracet planerat.

-          Vi har haft en bra känsla ända sedan vi kom till Tallinn för drygt en vecka sedan och vi har haft bra träningar och Pre Worlds kappseglingen innan gick också bra där vi kom tvåa. Imorgon blir det kul att köra banrace och vi hoppas kunna vara med och fightas i toppen, säger Emil Forsgren fördäck.

 

Text: Anders Björk, Team Pro4u trim

Foto: ORC Worlds 2021 Mauro Melandri and Felix Diemer