I helgen avgörs Allsvenskan i Saltis

I helgen arrangeras sista deltävlingen i årets Allsvenska i segling. Nu ska allt avgöras. Blir det svensk seglings dominant KSSS som vinner ”som vanligt” eller lyckas uppstickaren Åmålsviken hålla undan och knipa guldet. I finalen seglar Niklas Edler, Maxine Hjort, Linnea Åkesson, Beata Edler och Mathias Hermansson för KSSS.

KSSS är oerhört starka och har vunnit Allsvenskan sex av de sju senaste åren. Till på köpet avgörs årets sista tävling på deras hemmavatten, Baggensfjärden, som brukar vara svårseglad. Men de har hela fem poäng upp till årets överraskning Åmålsviken.

Så sent som hösten 2021 fick Åmålsviken kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Men under 2022 har de gått som tåget och av de tre deltävlingarna som seglats har de vunnit två.

Åmålsvikens ledning kan se komfortabel ut med tanke på hur de presterat tidigare denna säsong. Men det är rorsman Tomas Skålén som tagit hem Åmålsvikens två vinster i år. Till helgen i Saltsjöbaden skickar Åmålsviken Per Boström och Frida Jansson med den besättning som ”bara” blev sjua i den andra deltävlingen i Långedrag.

KSSS sikte är givetvis inställt på att snuva Åmålsviken på guldet. I utskick till klubbens medlemmar uppmanas man att samlas på hamnplan i Saltsjöbaden för att heja fram sitt lag. Som rorsman har man valt Niklas Edler som är oerhört rutinerad. Så sent som för en månad sedan vann Niklas VM-silver i OK-jolle.

I den allsvenska tabellen ligger Sotefjorden på tredje plats, bara ett poäng efter KSSS. Sotefjorden satsar med Magnus Lundgren vid rodret. Lundgren är också mycket rutinerad och alltid farlig för konkurrenterna. Sotefjorden vill definitivt blanda sig i toppstriden.

Även GKSS som är ytterligare en poäng bakom i tabellen har säkert planer på att vara med och slåss om medaljerna.

Lagen som tar topplatserna i Allsvenskan 2022 får en inbjudan till Sailing Champions League 2023. De tre lagen i botten av tabellen tvingas till ett kval, som avgörs i Marstrand 15–16 oktober, för att försöka behålla sin plats i Allsvenskan även nästa år

 

Allsvenskan 2022 – efter tre av fyra tävlingar

 1. SS Åmålsviken                   9 poäng
 2. KSSS                                  14
 3. Sotefjorden SS                15
 4. GKSS                                 16
 5. Halmstad SS                    22
 6. Gamla Stan YS                22
 7. Ljungskile SS                   25
 8. Stenungsund SS             25
 9. Hjuvik BK                         29
 10. Ekerö BK                          29
 11. Malmö SS                        29
 12. Skanör BK                        33
 13. Upsala SS                         34
 14. Ekolns SK                         35
 15. Stockholm 606-klubb    40                       

------------------------------------

 1. Örnsköldsvik SS              41
 2. SS Kaparen                      46
 3. Strängnäs SS                   49

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube: https://www.youtube.com/user/svensksegling/live

 Fotograf: Daniel Stenholm