Intensiva dagar på vattnet när Utvecklingslandslaget tränade i Saltis

12 seglare som ingår i Utvecklingslandslaget i segling, i 49er och 49erFX, tränade under fyra dagar på KSSS i Saltis. Det blev intensiva dagar med många timmar på vattnet i varierande seglingsförhållanden.

Under januari i år lanserade Svenska Seglarförbundet en ny satsning på nästa generations elitseglare - Utvecklingslandslaget. Syftet är att korta steget från lovande juniorer, för eleverna på riksidrottsgymnasium och för andra duktiga seglare till svenska kappseglingslandslaget SWE Sailing Team. Laget består av totalt 30 seglare i klasserna ILCA 6, ILCA 7, 49er, 49erFX, IQfoil och Kitefoil. Seglarna är mellan 18-25 år gammal och kommer från hela Sverige. 

Den 2-5 juni arrangerades ett av lägren som vänder sig till Utvecklingslandslagets seglare, denna gång med fokus på 49er och 49erFX. Ytterligare två besättningar som aspirerar på att ta steget upp i laget deltog i lägret. Ansvarig för lägerts genomförarande var KSSS Elitansvarige Cecilia Jonsson, som fick försklassig hjälp av KSSS- och landslagsseglarna Vilma Bobeck och Julia Gross samt KSSS träningsansvarige Anders Bengtsson. 

Huvudsakliga träningsfokus under de fyra dagarna var teknikträning, med inriktning på balans, timing, avståndsbedömning, teamwork och kommunikation. 

- Jag är mäkta imponerad över seglarnas insats under träningen; deras närvaro och fokus i övningarna samt hur duktiga de har varit på att dela med sig till resten av gruppen av deras tankar, tips och trix. Vi har haft fyra väldigt roliga dagar tillsammans både på land och på vattnet, säger Cecilia.

Under fredagen gästade Thomas Kahn, mental rådgivare som tillsammans med Cecilia Jonsson leder KSSS mentala utbildningsprogram för KSSS Elitlag, lägret och gav tips och guidning hur seglarna och coacherna kan utveckla utvärderingsmomentet efter varje avslutat pass. Genom att sätta upp ett konkret processmål före varje pass blir det tydligare för varje seglare vad hen ska fokusera på under passets gång samt vad som ska utvärderas efteråt. Coachen kan på så sätt hjälpen seglaren bättre och tillsammans utvecklas snabbare. 

Lägret avslutades med en seglingsfemkamp där vinnande laget till slut blev Alice Moss och Ebba Berntsson som förutom äran fick mottaga varsin tomatplanta, som likt de själva hoppas få växa och frodas under sommaren. 

Stort tack till KSSS för nyttjande av faciliteter i form av hamnplan, omklädningsrum och Sjövillan. Tack till coacher och närvanrade resurspersoner. Extra tack till Hans Broman för support på land och vattnet samt härliga seglingsbilder.  

 

Foto: Hans Broman