Johanna Hjertberg ny i KSSS Elitlag

KSSS Elitlag har fått ett nytt tillskott i form av brädseglaren Johanna Hjertberg. Johanna seglar OS-klassen IQfoil dam med siktet inställt på både OS i Paris 2024 och Los Angeles 2028.

Stockholmstjejen Johanna är inne på sitt andra år som heltidssatsande elitseglare. Johanna är den enda tjej i Sverige som idag satsar i IQfoil. Under 2022 tog hon stora kliv framåt och har byggt på sin tävlingsrutin och etablerat sig på världsrankingen.   

IQfoil eller Windfoil, dvs foilande vindsurfing, är ny klass på OS-programmet i Paris 2024. Seglingens tävlingar kommer att avgöras i Marseille. 

Johanna klassar sig själv som en "seglinghybird", med bakgrund både i den klassiska jollen i form av E-jolle och i vindsurfing, där hon främst seglat Kona. 

Johanna ingår i Svenska Seglarförbundets Utvecklingslandslag och har sin träningsbas i Höllviken, Skåne där hon bl.a. tränar med övriga svenska IQfoil-seglare, varav merparten går på Sundsgymnasiet, riksidrottsgymansiet i segling med inriktning foil. Johanna ingår även i en internationell träningsgrupp som hon jobbar tillsammans med när hon befinner sig utomlands.

I augusti kommer samtliga OS-klasser i segling tävla vid VM i Haag, Nederländerna där ca 50 % av alla nationsplatser kommer att delas ut. 

 -  2023 kommer att bli ett viktigt år! Mina ambitioner handlar om att ta ytterligare kliv framåt på brädan samt att göra allt jag kan för att ta en nationsplats för Sverige inför Paris 2024. 

 

För Johannas del är det plattan i matten som numera gäller. Hon har pausat jobb och studier och satsar helhjärtat mot Paris. 

 -  Jag ser fram emot att spendera mycket tid på vattnet, lära känna utrustningen ytterligare och göra många race. Just nu tränar jag en hel del med en norsk seglare, men även med en danska och en tyska. 

 

IQfoil har två olika tävlingsformat beroende på vad det är för rådande vindstyrka - antingen en slalombana eller en klassisk kryss-läns-bana. Slalombanan seglas vid lättvind då det är svårt att foilandes kryssa med utrustningen i för lätt vind. Men även i lättvind kommer man upp i hastigheter på ca 20 knop! 

- Farten är min starka sida. Starten är en stor nyckel i och med att det går så snabbt, så då måste du tänka snabbt. Det är väldigt fysiskt jobbigt att segla brädan då det är fri pumpning, men ju bättre man blir på tekniken desto "enklare" blir det. Men efter ett race har jag ofta maxpuls. 

 

Johanna befinner sig för närvarande på Lanzarote där hon har sin vinterträningsbas tillsammans med stora delar av världseliten i både IQfoil, Nacra17, 470 och 49erFX. 

 - Jag ser verkligen fram emot vad 2023 har att erbjuda! 

 

Läs mer om KSSS Elitlag här.