Nordiska mästerskapet i parasegling, ett steg på väg tillbaka till OS.

Idag, den 13e augusti, på Baggensfjärden var det första dagen tidernas tredje upplaga av Para Nordic Sailing Championship – Para-NOM. En viktig regatta för paraseglingen av flera skäl. Seglingen har sedan länge varit en stor och uppskattad gren inom paraidrotten, vilket inte minst Stiftelsen Skota Hem i Saltsjöbaden visat med en bred verksamhet och många aktiva seglare. Trots detta är segling inte längre en gren i Paralympics och därför driver World Sailing (Internationella seglarförbundet) en kampanj för att komma tillbaka på det paralympiska programmet.

För att öka tillgängligheten genomförs seglingarna i båtar som tillhandahålls av Skota Hem, de är av typen RS Venture Connect, en modern segelbåt speciellt utvecklad för parasegling, Båten har funnits i Sverige 3 år men detta blir första regattan. Kappseglingarna genomförs med många kortare race där man byter besättningar på båtarna. På så sätt slipper seglarna transportera egna båtar till kappseglingen, vilket gör det mer tillgängligt för fler. Förhoppningen är att denna utveckling kan bidra till att uppmärksamma Internationella Paralympiska Kommittén på att seglingen hör hemma på Paralympics.

På startlinjen finns seglare från tre nordiska nationer. Förutom Sverige ser vi seglare från Norge och Estland. De svenska seglarna kommer från olika delar av landet. Från Bromölla i Skåne via Göteborg, Karlstad och Stockholm upp till Hedemora.

Skota Hem är också delaktig i ett nordiskt samarbetsprojekt lett av en estnisk organisation som har med sig coacher med målet att både samla och dela kunskap och erfarenheter.
Inför regattan har det varit två dagar med träning ledd av Karin Knigge erfaren coach och paraseglingsansvarig på SSF och Christoffel van Hees från Nederländerna. Christoffel är en av de mest erfarna klasstränarna och vi är glada att han kommer hit och delar med sig av sina erfarenheter till oss och våra seglare.

Regattan genomförs på Baggensfjärden i samarbete mellan KSSS och Skota Hem med ekonomiskt stöd från Svenska Seglarförbundet (SSF) och Stockholms Seglarförbund. (Norska Seglarförbundet ställer upp med båtar)

Resultat från lördagen

Fler bilder:

Foto: Oskar Kihlborg