Svenskt guldläge i världscupen

Inför lördagens avslutande finalsegling i French Olympic Week leder svenske OS-silvermedaljören Anton Dahlberg tillsammans med Lovisa Karlsson i den nya OS-klassen 470 Mixed. Och i 49erFX slåss Vilma Bobeck/Rebecca Netzler om segern med den olympiske mästaren.

Fredagens seglingar bjöd på lätta vindar. Det var en dag när ett misstag vid fel tillfälle kunde kosta mycket. Men Anton och Lovisa höll ihop det bra – utan att briljera. De seglade in på femte plats i dagens enda race och leder inför medaljracet, där de tio bästa gör upp om medaljerna. Och där dubbla poäng står på spel.

- Inspirerande att vi redan nu får möjlighet att segla ut i pole position i medaljracet. Att bygga den erfarenheten som lag tidigt tror vi är en framgångsnyckel. För en sak vet vi med säkerhet; att vara bäst när det gäller som mest ska vi bli riktigt bra på. Dit har vi en bit kvar, men den resan börjar i morgon och det ser vi framemot, berättar Anton.

I 49erFX fick Vilma och Rebecca serien åtta-femma-åtta på fredagen och inför medaljracet ligger de tvåa med nio poäng upp till de dubbla olympiska mästarna, från 2016 och 2020, Martina Grael/Kahena Kunze från Brasilien. Det betyder att svenskorna måste vara fem placeringar bättre än brasilianskorna för att snuva dem på guldet. Vilma är optimistisk:

- Inför medaljracet i morgon har vi ett bra utgångsläge. Vi kommer att gå ut med inställningen att vinna racet så får vi se hur långt det leder, säger Vilma och fortsätter:

- Jag är väldigt nöjd med vår prestation idag. Tidigare har vi fått kämpa i liknande förhållanden. Men idag seglade vi smart, pressade båten bra och plockade hela tiden placeringar runt banan. Kommunikationen ombord har fungerat kanon och vi peppar varandra i med och motgång.

Även i Nacra 17 finns en svensk båt med i medaljracet. Ida Svensson/Marcus Dackhammar tog den tionde och sista platsen, precis framför kompisarna Emil Järudd/Hanna Jonsson som slutade elva – och därmed missar medaljracet med minsta möjliga marginal.

 

Svenska seglare som tävlar i French Olympic Week i Hyères, Frankrike:

Seglingslandslaget: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Fredrik Bergström/Axel Munkby (49er), Olivia Bergström/Hugo Christensson (470 Mixed), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed, Wilhelm Kark (Laser), Emil Bengtson (Laser), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17), Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra 17)

Utvecklingslandslaget: Alice Moss/Ebba Berntsson (49erFX), Julia Henriksson/Caroline Pettersson (49erFX), Ludde Lindqvist (Laser), Karolina Larsson (Kitefoil), André Olsson (Kitefoil), Johanna Hjertberg (IQFoil).

Foto: Sailing Energy