Tillbakablick till Femklubbsregattan 2023

På våra breddgrader är vi ju nu i sluttampen av seglingssäsongen 2023. För Internationella kommittén har den bl a inneburit att skicka ett juniorlag till den årligen återkommande Femklubbsregattan, som Nyländska Jaktklubben (NJK) i Helsingfors stod värd för i år. Team KSSS bestod i år av Maxine Hjort, Herta Liljegren, Alexander Melin och Tom Sigfrid.

Femklubbsregattan genomfördes traditionen trogen tillsammans med The Atlantic Round (TAR), seniorversionen av Femklubbsregattan. Regattan startade med en distanskappseglingsdag för TAR från NJK:s klubbhus på Blekholmen i centrala Helsingfors till klubbholmen i skärgården, Kajholmen. Där följde två bankappseglingsdagar med vardera fyra race om dagen för Femklubbslagen och fyra race för de klubbmixade TAR-besättningarna. Den fjärde och sista dagen var det Femklubbslagen tur att distanskappsegla tillbaka till Blekholmen. I NJK-Nytt 3/2023 skriver NJK själva om evenemanget, och här berättar vårt klubblag om sitt Femklubbsäventyr:

Femklubbsregattan 2023 – referat av årets klubblag

”Årets Femklubbsregatta inleddes på torsdagsmorgonen med en lång båttur till NJK:s klubbholme, Kajholmen, i Helsingfors yttre skärgård. När vi inte seglade blev det många bastubad där med dopp i havet. Alla tjejer bodde i ett rum och alla killar i ett annat, vilket gjorde att vi verkligen lärde känna varandra.

Strax utanför Kajholmen ägde fleetracingen rum, och där möttes vi av varierande vindar. J80 var en ny båt för oss alla i teamet och det blev ett antal sättningar innan vår spinnakersegling satt ordentligt, men när den väl gjorde det flög vi fram över vågorna. Vi lärde oss att kommunikation och bra samarbete är mycket viktigare än vi trodde! De fyra första racen seglade vi i strålande sol och 5-6 m/s med en färgglad spinnaker i fören. Dagen därpå var det mycket vind och ösregn. På grund av den hårda vinden blev det tyvärr ingen spinnaker på undanvinden, men det gick hyfsat snabbt för oss ändå. Den hårda vinden slet hårt på båtarna och en J80 bröt tyvärr förstaget. Detta ledde till att söndagens artipelago race blev inställt, och vi seglade istället båtarna tillbaka till Blekholmen i mixade besättningar. Det blev en rolig tur, då vi fick tillbringa lite mer tid med alla vi träffat under dagarna hos NJK.

Regattan avslutades på söndagskvällen med en trerättersmiddag med prisutdelning i NJKs vackra klubbhus på Blekholmen. GKSS blev årets Femklubbsvinnare. Vi är extremt tacksamma över att vi fick möjlighet att delta på denna tävling och skulle gärna göra det igen!”

 
Racedag 2


Avslutningsmiddag med prisceremoni i NJKs klubbhus på Blekholmen.

Femklubbsregattan 2024 – ansökan öppen fr o m nu!

2024 års utgåva av Femklubbsregattan kommer gå av stapeln i KNS:s regi på Hankø i Oslofjorden den 29 juni – 3 juli, 2024. Fr o m nu vi tar emot ansökningar till KSSS:s Femklubbslag 2024.

Välkomna att ansöka är klubbmedlemmar i gymnasieåldern, som särskilt intresserar sig för de sociala och internationella aspekterna av seglingssporten. Regattans primära syfte är nämligen att stärka banden och skapa samarbetsförutsättningar mellan de nordiska, kungliga klubbarna, dvs KNS, DKY, GKSS och KSSS, samt NJK och NAS (North American Station), vår gemensamma ”out-station” i USA.

Mer info om Femklubbsregattan och hur ansökan går till här.

/Ylva Lindstedt, Internationella kommittén