Invigningen av 29er EM 2023

Man kan känna förväntan bland seglarna när man går runt på hamnplan. Dagen har varit fylld av sista minuten fix på båtarna, träning och inmätning. På eftermiddagen, precis när solen kom fram åkte seglarna ut för att segla practice race. Det var byigt och skiftande vindar- perfekt träning inför veckans race.

Kl. 18 samlades seglarna för skepparmöte följt av öppningsceremonin. Paraden av seglare gick från klubbhuset längs vattenlinjen till Grand Hotel Saltsjöbaden där de möttes av KSSS ordförande Patrik Salén, Internationella 29er förbundets ordförande Peter Stephensen Lübeck och Eva Öhbom Ekdahl, Ordförande i kommunstyrelsen i Nacka. Ceremonin följdes av mingel och en Coca-cola I solen. 

Det är ett starkt startfält på 175 båtar som har tagit sig till Sverige för mästerskapet. Några team att ha extra koll på är guld- och bronsmedaljörerna från VM som seglades för bara ett par veckor sedan, IRL 1 med Clementine och Nathan van Steenberge och ITA 3 med Alex Demurtas och Giovanni Santi. Men vindprognosen ser ganska mycket lättare ut än under VM så det skulle inte vara förvånande om resultatlistan skiftar en del jämfört med VM. 

De lätta och skiftande vindarna kan vara till fördel för våra KSSS seglare som seglar på sina hemmavatten. Ett lag att hålla utkik efter är Hedvig och Hugo Liljegren, de kom på 4 plats på VM 2022 och detta blir deras sista regatta i 29er innan de byter över helt till 470. Ett annat wildcard från Sverige är Henric Wigforss som tidigare i somras vann VM i Optimistjolle och som nu seglar tillsammans med William Drakenberg. 

Imorgon är första start kl. 12.00 och ni kan följa regattan från KSSS facebook och instagram. 

 

KSSS seglare som deltar på EM:

Martin Blomström och Otto Pierrou

Hedvig Liljegren och Hugo Liljegren

Alexander Olsson och David Aldurén

Claes Järudd och Max Zetterström (Boss)

Henric Wigforss och William Drakenberg

Elisa Lindskog och Wilma Kallin (GKSS)

Ida Elfving och Emil Gustavsson (LBSK)

Vilgot Treskog och Jack Svanvik