Svenskar i topp när seglings-VM drog igång

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler fick en flygande start när VM för samtliga olympiska seglingsklasser inleddes på fredagen i Haag, Nederländerna. Tre race blev det för svenskorna i 49erFX och de var tvåa, trea och etta i de tre racen. I totalen ligger de på andra plats efter första dagen.

– Vi går fort idag och ofta åt rätt håll. Sedan gör vi det väldigt enkelt för oss och seglar egentligen ganska defensivt. Speciellt starterna har varit lite väl på den säkra sidan men vi har lyckats ta oss upp bra ändå, berättar Vilma och fortsätter:

– Vi har bara seglat två korta pass sedan för-OS så med tanke på vår uppladdning tycker jag ändå att vi gjort det bästa av situationen.

På för-OS i Marseille för en månad sedan slutade de på en bronsplats trots att de inte kunde segla finalen sedan Vilma skadat sitt knä i racet dagen innan. Därför har uppladdningen till VM inte varit vad de tänkt sig.

– Efter idag kan jag nog inte säga annat än att skadan inte hämmar mig speciellt mycket. Men jag känner mig lite ostadig så jag är tacksam för att det inte var alltför stora vågor, säger Vilma.

Och med tanke på att Rebecca missade 2,5 månader av träning och tävling i våras på grund av en skada så är det förvånande att de ändå är med och slåss i den absoluta världstoppen.

Ett samlat VM för samtliga OS-klasser avgörs bara vart fjärde år och är förutom ett stort och viktigt mästerskap också ett viktigt OS-kval. Det är nu ett stort antal svenska nationsplatser till OS 2024 ska säkras.

Redan under första dagen av VM i Haag var de kanske tre största svenska VM-hoppen i gång. Förutom Vilma och Rebecca, så var det Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson i 470 och Emil Järudd/Hanna Jonsson i Nacra. Och samtliga dessa tre svenska besättningar började bra.

För Anton och Lovisa blev det två race på premiärdagen. De blev elva och femma och ligger på en sjunde plats. En godkänd start för de regerande Europamästarna.

– Som en vis seglare sagt till oss: ”Du kan förlora ett VM första dagen, men inte vinna ett VM första dagen”. Vi förlorade inte VM idag. Vi tycker vi hade en helt godkänd dag på vattnet. Vi läste vinden fel i första racet, efter en kanonstart, och länge såg det ut som om vi låg riktigt illa till. Så öppnades en möjlighet på andra kryssen och vi tog den direkt. Där räddade vi många dyra poäng. I andra racet var vår start inget att skriva hem om. Men efter magiska beslut av Lovisa seglade vi upp oss och blev femma i mål, berättar Anton och fortsätter:

– Vi drömmer såklart om att vinna VM men samtidigt ska vi vara ödmjuka. För-OS, för en månad sedan, blev inte som vi hade tänkt oss. Är vi med och slåss om VM-medaljerna när det drar ihop sig så har vi gjort det bra.

Emil Järudd/Hanna Jonsson började också mycket bra. Det blev tre race för dem i den foilande flerskrovsklassen, Nacra 17, och deras facit blev tvåa-sjua-trea och de ligger på en fin femteplats av totalt 49 båtar.