Tufft första dygn

Måndag morgon och en stor del av deltagarna har brutit årets Gotland Runt. Vid sex tiden på morgonen räknade jag till att det var drygt 40 båtar kvar på banan.

Seglingen genom skärgården under söndagen bjöd verkligen på omväxlande förhållanden. Lätt ostlig vind i starten och under eftermiddagen blev det frisk sydvästvind. Där emellan blev det en knepig kryss i Oxdjupet i lätt vind. Stundtals vräkte regnet ner, och ibland sågs även solen.

Många valde att gå in till Sandhamn. Väderprognosen framåt såg ju, och ser inte så lovande ut. Bättre att bryta när det är lätt att ta sig i land tror jag många tänker.

Vid 23-tiden på söndagkvällen hade 100 båtar brutit racet, inklusive de som valde att inte starta.

Under natten har det varit bidevind i frisk mycket byig vind. De som nått Gotland har fått mer kryss. Nån regnskur har förekommit och även åska.

Även om vindobservationerna på Sandön, Fårö och Visby kanske inte visar så höga medvindar så är det uppenbarligen väldigt byigt. Både Visby och Gotska Sandön har rapporterat runt 20 m/s i byvind.

De flesta bryter för att det är jobbigt, och för att det kan bli jobbigt. Men ett och annat haveri har också inträffat. Nån har haft strul med elektronik. Andra med segel. Även sjöräddningen har fått jobba med att assistera nån båt.

Katamaranen Allegra har just passerat Karlsöarna och väntas i mål på måndag eftermiddag. Rekordtid? Ja, det är inte omöjligt.
I övrigt ligger fältet i höjd med Fårö. I Multihullklassen är det bara två båtar kvar, och i Classic har alla brutit.
I double handed-klassen har 12 rapporterat att det brutit, men det är säkert några tiil. Här leder just nu Tutalör med Christian Harding före Jolene.

I ORCi är det X-41 Oxygen oh First 36.7 Team Pro4u i ledning i sina respektive klasser.

I SRS A ser det ut att vara Farr 400 Wetjob i ledning sedan J/111 Prim just vänt om mot Sandhamn. Här är det runt sju båtar kvar.

I SRS B håller X-362 Valkyria och Hanse 400 Siriuss en tät kamp i höjd med Fårö.
I SRS B är det också runt sju båtar kvar, och där står kampen just nu mellan Pogo 30 Dance och Scampin Boj Boj.

Väderprognosen framåt visar fortsatt sydvästliga vindar runt 10 till 15 m/s och en byvind upp mot 20 m/s.

Själv tycker jag att det är skönt att sitta på land i år.
//Niklas Qvarnström
Tangosailing.nu