Vilma och Rebecca avancerar starkt på EM

Efter en tuff första dag gick det mycket bättre för världsmästarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler på andra dagen av EM i 49erFX. Efter en elfte plats i torsdagens första race vann de det andra och kom tvåa i dagens sista race. De avancerade därmed från 34:e till tolfte plats och jakten mot toppen är i gång.

– Det var lite mer vind idag men framför allt ett stabilare tryck över hela banan med cirka 3–5 m/s med skvalpiga vågor, berättar Rebecca och fortsätter:

– Det skiljde faktiskt inte så mycket mot gårdagen. Vi gjorde fortsatt bra starter och kunde välja vårt spår på första kryssen. Största skillnaden var att taktiken satt bättre och vi ”hamnade” på rätt sida marginalen som gjorde att vi kunde plocka båtar därifrån. Och så starterna. De har länge varit högst på vår träningslista och nu tar vi för oss och kommer ut som vinnare bland båtarna runt oss.

Även i Nacra 17 gick det bättre för den svenska besättningen Ida Svensson/Marcus Dackhammar. Efter första dagens enda race låg de på 16:e plats. Men efter serien 3-9-9 i torsdagens tre race klättrar de till åttonde plats i totalen – endast tio poäng från en pallplats.

– Vi fick lite mer vind idag, 4–6 m/s. Precis kryssfoiling. Vi har haft bra fart och framför allt starterna är vi nöjda med. Det var nära att det blev en jättebra dag idag. I morgon ska vi lägga lite mer energi på att ta bättre beslut i gaten mot andrakryssen, berättar Ida.

Emil Järudd/Klara Johansson tappade från 23:e till 27:e plats i Nacra efter serien 19-31-27 på torsdagen.