Vilma och Rebecca nominerade till World Sailor of the Year

Sveriges just nu bästa kappseglingsbesättning och de regerande världsmästarna i 49erFX, Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, har av World Sailing (Internationella Seglarförbundet) nominerats till seglingsvärldens finaste pris – World Sailor of the Year.

– Att ens bli nominerad till det här priset är otroligt stort och någonting som jag bara kunnat drömma om. Det är nog den finaste utmärkelsen man kan få inom vår idrott och det känns häftigt att få bli nämnd inom samma kategori som så många legender som fått ta emot det tidigare, säger Vilma och får medhåll från Rebecca.

– Det känns helt otroligt att bli nominerad. Rolex Sailor of the Year är någonting som jag har sett upp till under många år. Det är många stora och framgångsrika seglare som fått utmärkelsen. Bara tanken att vara lite nära dem är övermäktig. Det känns dessutom extra kul att ännu en gång visa hur stark seglingsnation vi är trots den korta säsongen, säger Rebecca.

Vilma och Rebecca har fullständigt dominerat sin klass 49erFX under 2023 – trots att deras framfart begränsats något av skador. På för-OS Marseille vann de ett brons trots att de inte seglade i medaljracet p.g.a. en skada. Och på VM i Haag var de så överlägsna att guldet var deras redan innan medaljracet (trots att dubbla poäng står på spel i finalen). Av 15 race på VM vann de sju och var på pallen i ytterligare fem.

– Vi har som nomineringen avslöjar haft ett annorlunda seglingsår 2023 med en hel del skador, men tagit vara på timmarna vi fått ihop på vattnet och lagt fokus på helt rätt saker. Vi har blivit starkare mentalt som ett lag och det har varit vår trygghet att luta oss mot, säger Vilma.

World Sailor of the Year Awards lanserades 1994 av World Sailing för att belöna enskilda seglare för enastående prestationer inom sporten. Det är den finaste utmärkelsen som en seglare kan föräras inom den internationella kappseglingsvärlden. Priset delas ut i november varje år till en kvinnlig och en manlig seglare. Hittills har ingen svensk seglare fått priset.

– Det är ett stort erkännande av Vilmas och Rebeccas fantastiska prestation sedan de började tillsammans förra säsongen. De var omedelbart med i toppen på mästerskapen och var helt outstanding under VM vilket ju var grunden till deras nominering. Men vi som varit närmare dem minns nästan främst deras förmåga att prestera trots de långa skadeperioderna då deras coach, Victor Bergström, fått hoppa in och styra eller gasta och Ebba Berntssons hjälp på världscupen i Spanien och Frankrike när Rebecca var skadad, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Vilma och Rebecca är nominerade tillsammans med tre andra kvinnliga seglare. Dessa är; Betsy Alison, USA som är aktiv både som coach och seglare inom parasegling, Kirsten Neuschafer, Sydafrika som vann jorden runt-kappseglingen, Golden Globe Race, för enmansbesättningar 2023 och Lauriane Nolot, Frankrike, som bland annat vann VM i Kite foil i år.

– Så stort och rättvist att bli nominerade. Jag undrar om det inte är första gången som en svensk har blivit det. Vi skall vara extra stolta i år över hela vårt landslag och att vi är bäst i världen på damsidan med hela fyra team i världsklass. Jag tror Vilma och Rebecca kan vinna utmärkelsen, men konkurrensen från andra discipliner i vår mångfacetterade sport är rätt hård, säger Magnus.

Vinnaren av priset utses av World Sailing Member National Authorities. Men vem som helst kan rösta på de nominerande för att på så sätt ”hjälpa” juryn att ta rätt beslut. Röstningen är öppen till 27 oktober. Här kan man rösta: World Sailing - World Sailing Awards 2023