Vilma och Rebecca utökar sin VM-ledning

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler fortsätter att segla bäst av alla på VM i 49erFX. På tisdagen utökade de sin redan stora ledning och med bara en dag kvar, med tre race, och sedan en finalsegling på fredag, så har de ett ovanligt stort försprång på 35 poäng.

– I dag har vi haft lite klurigare förhållanden. Vinden minskade mellan alla race och skiftade mer än tidigare dagar. Nytt för idag var inte bara guldfleet och lite mindre vind utan vi hade också ström bakifrån på kryssen. Det gjorde att strategin och taktiken blev lite annan, säger Rebecca.

De började med att bli tvåa i dagens första race, följde upp med en tredje plats i det andra, för att avsluta med en överraskande 19:e plats i tisdagens sista race.

– Vi lyckades adapta bra i första racet och var på hugget direkt i den starka medströmmen. Sen kom resten av fleetet i kapp i de andra racen. Tredje racet blev lite tyngre. Vi startade okej och var med topp-10 vid första kryssmärket men kom ur fas på länsen och såg oss själva bli omseglade från höger och vänster. Vi hade ögonblick där vi hade kunnat säkra upp och ge oss själva bättre positionering, vilket vi missade.

Hittills har tolv race seglats i klassen. Vilma och Rebecca har varit topp-3 i elva av dem och vunnit sex. Enda plumpen i protokollet är dagens 19:e plats. Men en segling får räknas bort. Så blir det inga fler missar så kommer inget att kunna hota dem i kampen om guldet. Närmast väntar tre race på onsdagen, sedan en vilodag och final på fredag.

– I morgon kommer vi segla på som vanligt. Vi kan förvänta oss lite mer push från resten av fleetet eftersom många vill kvala in till medaljracet. Det gäller att vi håller oss ifrån trubbel. Men det kan också gå fort och vi kommer att fortsätta fokusera på starterna, hitta trycken på banan och lita på vårt fantastiska teamwork.

I 470 hade Anton och Lovisa en tuff dag på jobbet. De fick serien 12-23-20 i de tre racen och föll från sjätte till elfte plats i totalen. I klassen återstår tre race innan det är dags för medaljfinal på torsdag.

I ILCA 7 hade Emil Bengtson en bra dag på vattnet där han blev 15:e båt i första racet för att sedan ta en fin tredje plats i det andra. Emil ligger på tolfte plats i totalen. I ILCA återstår sju av totalt elva race. Så mycket kan hända.

I Nacra var tisdagen vilodag. För Emil Järudd och Hanna Jonsson innebar det att de kunde samla krafter medvetna om att de gett sig bra möjligheter att vara med och fightas om en VM-medalj. De ligger nu trea och för dem väntar tre race på onsdagen och sedan final på torsdag, då de tio bästa i klassen seglar om medaljerna och dubbla poäng står på spel.

Foto: Sailing Energy