VM-guld till Vilma och Rebecca

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler är klara världsmästare i 49erFX efter ett helt fantastiskt mästerskap som de dominerat fullständigt från dag ett. Trots att finalen återstår att segla så är guldet Vilma och Rebeccas. Deras ledning är så stor att ingen kan komma i kapp.

Det känns helt overkligt vad vi har åstadkommit denna vecka och vi kan fortfarande inte riktigt förstå att vi tagit VM-guld. Vi är så stolta över vår prestation, säger Vilma

Vilma och Rebecca har krossat allt motstånd på VM och de har dominerat i alla förhållanden. Av totalt 15 race har de vunnit sju och varit på pallplats ytterligare fem gånger. I endast tre race har de missat pallen. Som jämförelse kan nämnas att regerande Europa- och världsmästarna Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna har vunnit tre race och dubbla olympiska mästarna Martine Grael/Kahena Kunze från Brasilien har vunnit ett race i VM 2023.

På onsdagen inledde Vilma och Rebecca med att vinna första racet. Men sedan diskades de på grund av en tjuvstart. Även andra racet var de först i mål och den segern fick de behålla. I det tredje slutade de nia. Inför finalen, som ska seglas på fredag, är deras ledning hela 36 poäng. Och max kan de tappa 20 poäng i finalen. Så guldet är deras redan nu.

Vilma och Rebecca har bara seglat tillsammans i ett och ett halvt år. Trots det har de en imponerande meritlista tillsammans, med både ett VM-silver och ett EM-silver 2022. Och på för-OS i Marseille, för en månad sedan, kom de trea – trots att de inte kunde segla finalen då Vilma skadade ett knä i racet dagen innan. Lägg därtill att Rebecca missade 2,5 månaders träning och tävling i våras på grund av en ryggskada så blir deras seger på VM än mer imponerande.