North Sails Offshore Clinic

Den 9-10 maj genomfördes North Sails Offshore Clinic utanför Sandhamn. I år deltog hela 18 besättningar som under två dagar fick träna bort rosten från vinterdvalan och kan bli farliga under årets havskappseglingar.

Clinicen är ett samarbete mellan North Sails, KSSS, Svenska Havskappseglingsförbundet och Stockholms Seglarförbund. 

Dagarna har bjudit på crashtester, träning och mycket fokus på att ha huvudet inne i båten för att få koll på material, teknik och besättningsarbete inför kappseglingssänongen.   

- Det är ju en ny, jätteintressant, bansträckning av Gotland Runt så i fredags avslutade vi med att segla ungefär 5 sjömil av den, med start i startområdet för att sedan segla runt revansch och mot svenska högarna. Det var nog ett bra crashtest för alla, kommenterar Anders Lewander från North Sails som var med och höll i Clinicen. 

I år bestod clinicen av två dagars träning för att sedan segla havskappseglingen Öppet hav. Tidigare år har clinicen även bestått av träning på natten vilket Anders säger kommer att komma tillbaka till nästa år då det är ett uppskattat träningsmoment. 

- Den här helgen har bjudit på mycket olika förhållanden, både lätt och hård vind, så kommunikationen ombord var den viktigaste lärdomen. Att vara tydlig i manövrarna, räkna ner, och se till att alla ombord har koll på vad som händer, kommenterar Axel Bjelvenius som seglade ombord på Silverbullet. 

Axel var en av 13 ungdomar som var med på clinicen från Stockholms seglarförbunds ungdomsakademi för havskappsegling. Ett fantastiskt initiativ för att främja tillväxten till havskappsegling och en bra möjlighet för ungdomarna att få hoppa in i rutinerade besättningar för att lära sig. 

Stort tack till alla seglare och vi hoppas att ännu fler blir sugna på att både vara med och havskappsegla under året och även vara med på Clinicen nästa vår. 

Med och arrangerade clinicen var Anders Lewander, North Sails, Christian Harding, Stockholms Seglarförbund, Phil & Ian från Mac's Marine, Håkan Grönvall och Arvid Wahlberg, KSSS. I kuliserna med planeringen var även Johan Rockström och Anders Bengtsson, KSSS.

Nästa regatta på havskappseglingskalendern är Sandhamn Open den 6-8 juni, vilket är ett perfekt träningstillfälle inför Gotland Runt! Mer info hittar ni här.