RORC Roschier Baltic Sea Race 2024
Roschier Baltic Sea Race är en 635 sjömil lång havskappsegling anordnad av Royal Ocean Racing Club (RORC). Regattan är en av de mindre som klubben anordnar, men varken kortare eller mindre tuff för det. Årets totalvinnare blev liksom under Gotland Runt ameriskanska Tschüss 2.
Idén om en ny 635-mils kappsegling i Östersjön föddes av Ocean Racing Alliance. Kärnan i den finska organisationen utgörs av tre passionerade RORC-seglare: Jan Paukkunen, Sakari Kalske och Ari Känsäkoski, som alla har tävlat i Rolex Fastnet Race och RORC Caribbean 600. ORA föreslog en kappsegling med start och mål i Helsingfors och vände sig till Royal Ocean Racing Club för att organisera den. Sagt och gjort; första upplagan av Roschier Baltic Sea Race gick av stapeln juli 2022 och nu var det således den andra upplagan av havskappseglingen.
40 båtar totalt ställde upp i årets upplaga av Roschier Baltic Sea Race och tävlade i klasserna IRC Zero, IRC One, IRC Two, IRC Two-Handed, FinRating och Multihull. Jämför man fältet med andra mindre regattor som RORC anordnar så är det ett normalstort fält. På den senaste upplagan av Middle Sea Race tävlade exempelvis 43 båtar totalt under en dryg 600 sjömil lång sträcka.
11 svenskflaggade båtar deltog i racet, där toppen (av dessa) bestod av Garm, Team Pro4u, Rán, Jolene och Vitesse. Den sistnämnda, en J/99a från KSSS, seglad av Philip Schröderheim och Madeleine Lithvall i two-handedklassen delar också med sig av den här racerapporten. Två andra båtar som stack ut i fältet var den amerikanskflaggade VO70an Tschüss 2 (som också kammade hem flera priser under årets upplaga av Gotland Runt) samt Swan 88an SPIIP med hemmahamn i Valletta, Malta.
Start och målgång sker i Helsingfors och banan går över södra Östersjön, ett varv motsols runt Gotland via Helsinki Lighthouse och Almagrundet. Starten från Helsingfors börjar med en kort sick-sackbana längst skär och grynnor där man rundar ett antal kardinalmärken innan man sätter kurs ut på havet. Under seglingens första dag och kväll seglar man längst den finska kustlinjen med alla öar till styrbord. Till skillnad från Gotland Runt präglas den här banan av en hel del tung kommersiell trafik. Längst med banan passerar man flera trafikseparationssystem vilka man måste undvika. Dessa no-go-zoner skapar ytterligare spänning och strategi för vägval under seglingen. Då man seglar genom de stora farlederna på Östersjön gäller det att hålla tungan rätt i mun mellan fraktfartyg, oljetankrar, färjor och annan trafik. Det händer att man får ropa upp ett stort fartyg på VHFen och snällt be dem att justera sin kurs då man själv surfar fram med fullt ställ i 20 knops vind utan möjlighet att lova eller falla. För oss på Vitesse skedde det två gånger under seglingens fyra dagar, självklart båda gångerna nattetid.
Inför seglingen såg väderprognosen hyfsat lugn ut. Men sedan började ett lågtryck att formas och skulle dra in över kappseglingens bansträckning. Lågtrycket gav upphov till nord- nordvästliga vindar och skapade helt andra förutsättningar för fältet. Två dagar före starten spådde väderprognoserna rekordförhållanden med kraftiga vindar upp emot 40 knop. Det visade sig sedan att olika båtar fick erfara helt olika förhållanden, där de större och snabbare båtarna seglade i hård vind under i stort sett hela seglingen, medan de mindre båtarna seglade i bakkant på lågtrycket och fick mer humana förhållanden.
Lördagen den 27e juli gick startskottet i 12-14 knop sydlig bris och strålande solsken. Ett dussintals åskådarbåtar kom ut för att titta på starten och önskade seglarna från 20 nationer lycka till. IRC Two-fältet hade äran att få den första av tre starter. Team Pro4U med ett ungdomsteam från KSSS fick en kanonstart och seglade iväg klart före Inferna (FIN). I full fart kom också JPK 1030an Tenet (FIN) och First 40.7an Lykke (NOR). IRC One var konkurrenskraftigt där de båtar som var först över linjen var X4an Lulu (FIN), Humphreys 39an Gingko (GER) och JPK 1180an Garm (SWE). I den sista starten för de stora båtarna i IRC Zero slog Tulikettu Redkik Racing (FIN) ut på linjen på och tog starten med en båtlängd före Cookson 50an Privateer (USA). Svenskflaggade Ker 40 Swee fick en bra start i lovart om Tulikettu Redkik och nere i lä var Tschüss 2 bara en båtlängd från toppen, men så snart kölen var uppsvängd gick Tschüss 2 som ett tåg och drog ifrån sina rivaler. 2 dagar, 5 timmar, 6 minuter och 41 sekunder senare, närmare sagt måndagen den 29e juli kl 17:36:41 EEST gick Tschüss 2 i mål och hade kammat hem Monohull Line Honours och ett nytt rekord. Därtill var vinsten i IRC Zero och IRC Overall säkrad för Christian Zugel och hans besättning ombord Volvo 70an.
Samtidigt var resterande båtar ute och tävlade längst lågtrycket som hade svept in tidigare än väntat med 35 knops vind och byar på över 40. Vindarna, som nästan var av stormstyrka, innebar tuffa förhållanden för fältet. Flera båtar fick bryta, men inga skador eller större utrustningsfel rapporterades. Ombord på Vitesse fick vi under tävlingens första natt en rejäl åskskur innehållande vindvrid, byar, regn och blixtar. Några timmar senare slog hårdvinden till och vi halvvindade ner mot Almagrundet i 30 knops vindstyrka.
Håkan Grönvalls First 40 C-ME rundade Almagrundets fyr vid midnatt lokal tid och skickade nyheter till tävlingsledningen om en gammal svensk tradition: "Fabio Belloni höll det traditionella talet till fröken Alma (Almagrundets fyr) och serverade en middag bestående av kycklingrisotto med ett glas vitt vin. Talet och middagen till fröken Alma har sedan starten av Gotland runt på 1930-talet ansetts vara en förutsättning för en säker och snabb rundning av Gotland. Traditionellt har talet hållits antingen på svenska eller finska. Vi hoppas att fröken Alma uppskattar det förmodligen första talet någonsin som hålls till henne på italienska. Che bella cara Alma!"
Efter Almagrundet valde vissa båtar att sätta undanvindssegel i de friska förhållandena, medan andra seglade mer konservativt. Ombord årets enda flerskrovsbåt TS42an Squid rapporterades det stekt ägg och bacon till frukost längst med Gotlands västkust i 3 meter hög sjö.
För de mindre båtarna lugnade sig vädret under måndagseftermiddagen. Då vi började närma oss Karlsöarna ombord på Vitesse valde vi att sätta A2an och fick en strålande undanvind ner till Hoburgen, där vi lyxade till det med Tacopaj och rundningsrom, innan vi satte kurs upp mot Estland.
Seglingens tredje och fjärde dag innebar långa reaching-sträckbogar där coden fick visa vad den gick för. Natten mellan dag 3 och 4 surfade vi fram i 20 knops vind med full stor och code 0. Ett beslut om segelval som för vår del senare skulle visa sig var lyckat.
Under tisdagen och onsdagen gick de flesta båtar i mål en efter en. Det är en storslagen känsla att få komma in i hamn efter att ha seglat ett 635 sjömil långt race, och bli mottagen av applåder, kramar och en välkomstkommitté som kommer med flagga och målgångsöl.
Att segla 635 sjömil har såklart både sina upp- och nedgångar. På en two-handedbåt kan tröttheten bli ordentligt påtaglig, så rutiner och energiintag blir av stor vikt för att kunna hålla ut. Under racets gång blandas fantastiska naturupplevelser med tuffa utmaningar. Man får ta taktiska segel- och vägval där pushar varvas med konservativa beslut om när det är dags att spara på krafterna. Och när den sista kraftansträngningen är gjord och målskottet har skjutits så är det en alldeles särskild känsla som bubblar upp inom en, vad man precis har genomfört.
Resultatlista
IRC Overall
1a: Tschüss 2, USA, Skeppare: Johnny Mordaunt, Volvo 70
2a: GARM, SWE, Skeppare: Per Roman, JPK 11.80
3a: Team Pro4U, SWE, Skeppare: Linnea Floser, FIRST 36.7 MOD
IRC Zero
1a: Tschüss 2, USA, Skeppare: Johnny Mordaunt, Volvo 70
2a: Rán, SWE, Skeppare: Niklas Zennström, CARKEEK 52
3a: SWEE, SWE, Skeppare: Birgitta Elfversson, KER 40 MOD
IRC One
1a: GARM, SWE, Skeppare: Per Roman, JPK 11.80
2a: Nola, EST, Skeppare: MARGUS UUDAM, MAT 1220
3a: Ginkgo, GER, Skeppare: DIRK CLASEN, HUMPHREYS H39
IRC Two
1a: Team Pro4U, SWE, Skeppare: Linnea Floser, FIRST 36.7 MOD
2a: Tenet, FIN, Skeppare: PERTTU MONTHAN, JPK 1030
3a: Irie, FIN, Skeppare: JULIUS HAARTTI, J/109
IRC Two-Handed
1a: Jolene, SWE, Skeppare: FREDRIK RYDIN & JOHAN TUVSTEDT, J-121
2a: Irie, FIN, Skeppare: JULIUS HAARTTI, J/109
3a: Vitesse, Skeppare: PHILIP SCHRÖDERHEIM & MADELEINE LITHVALL, J99
FinRating
1a: GARM, SWE, Skeppare: Per Roman, JPK 11.80
2a: Jolene, SWE, Skeppare: FREDRIK RYDIN & JOHAN TUVSTEDT, J-121
3a: Tenet, FIN, Skeppare: PERTTU MONTHAN, JPK 1030
Multihull
Squid, FIN, Skeppare: JANNE KJELLMAN & MARKO MÄKI, TS42
Avsändare: Philip Schröderheim och Madeleine Lithvall
Text av: Madeleine Lithvall
Bilder: RORC / Pepe Korteniemi