Stark svensk start på Nacra-VM

De båda svenska besättningarna Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson fick en bra start när Nacra-VM drog i gång på tisdagen i La Grande Motte på franska Rivieran. Ida och Marcus började bäst av de två med serien 2-1-6 och de är tvåa i totalen efter tre race.

Sverige har redan en nationsplats till OS men vilka som får åka står mellan dessa två besättningar. Resultatet på VM, som pågår fram till söndag, spelar givetvis en stor roll i bedömningen.

 – Mycket vind idag, cirka 8-12 m/s och skiftig frånlandsvind. Vi var väldigt snabba på kryssen, men särskilt nöjda är vi med våra starter som vi höll enkla och kom i väg bra. I morgon hoppas vi kunna ta skiften lite bättre så vi kan få full utdelning av vår fart, säger Ida.


Emil och Hanna fick serien 3-5-5 och är på åttonde plats i totalen – endast fyra poäng efter Ida och Marcus. Och precis som Ida och Marcus trivdes de i de tuffa förhållandena.

– Kul med stark vind första dagen. Vi fick riktigt bra mätning mot de andra, i förhållanden vi sällan får segla i, 8.12 m/s och byggande vågor, korta och branta. Vi race:ade stabilt och gick bra på kryssen, fartmässigt, vilket vi var väldigt nöjda med, berättar Emil och fortsätter:

 – Nu ska jag hem och vila. Jag känner tyvärr lite sjukdom som kryper på. Jag hoppas vakna i morgon ännu lite snabbare och friskare. 

 – Vi vill få testa vår fart och raceskills mot de andra i fältet. Det är ju sista tävlingen innan OS så lite generalrepetition. Men vi ska slåss för medaljerna också, både för oss själva men även visa de andra att de ska vara lite rädda när vi ligger bredvid dem i starten, säger Emil.


Samtidigt med Nacra-VM pågår 470-EM i Cannes cirka 30 mil längre österut på den franska Rivieran. OS-klara Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson är där för att slipa på formen och förhoppningsvis bygga på självförtroendet i det som är deras sista stora regatta innan det är dags för OS-seglingarna i Marseille i slutet av juli.

Anton och Lovisa har börjat helt ok och efter serien 5-4-14 är de på nionde plats i totalen. Men det är mycket jämnt så här i inledningen av mästerskapet och de är endast två poäng från en pallplats.

 

Foto: Didier Hillaire