Två svenska silvermedaljer på världscupen

Kulingvindar på den franska Rivieran satte stopp för all racing på sista dagen av världscupseglingarna i Olympic Week. Därmed blev det ingen final utan ställningen efter fredagens seglingar gäller som slutresultat. Det innebär silvermedaljer till Sveriges två bästa besättningar just nu: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler i 49erFX och Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson i 470.

  - Stärkande med ett silver för oss på Olympic Week här i Hyères. Men snopet att inte få segla om guldet idag. Samtidigt är vi mycket nöjda med att vi med små precisa steg gått framåt inom våra fokusområden, säger Anton och fortsätter:

  - Nu fortsätter vi att bygga momentum de viktiga hundra dagarna fram till OS i Paris. Kanske att vi jagar utveckling i dagsläget, i juni switchar vi till att istället välkomna utveckling. Hatten av till Frankrike som seglade bländande på hemmavatten.

Just den franska besättningen med Camille Lecointre och Jeremie Mion har seglat starkt hela veckan – men var till slut bara sex poäng före Anton och Lovisa.

Ännu mindre skiljde det i toppen av 49erFX. Där slutar Vilma och Rebecca ynka tre poäng efter sina träningskompisar, Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna.

  - Men vi är väldigt nöjda. Vi fick ut vad vi ville och ser en stor utveckling i starterna, vilket länge varit ett mål. Samtidigt som den taktiska biten fick sig ett uppvak och många lärdomar är tagna, säger Rebecca som var lite besviken över att finalen inte kunde seglas.

  - Det var ett klokt beslut att ställa in den, men såklart tråkigt. Vi hade verkligen sett fram emot ett medaljrace med press. Det var en ypperlig möjlighet för oss att testa på hur det kan komma att se ut på OS, säger Rebecca och fortsätter:

  - Egentligen betyder en medalj här inte så mycket för oss om man ser till OS. Men såklart är det alltid skönt att komma på pallen oavsett regatta. Vi fortsätter träna hårt inför sommarens OS som såklart är det stora målet.

French Olympic Week har varit en bra vecka för svensk segling. Förbundskapten Magnus Grävare kan se tillbaka på en vecka som gav två svenska medaljer och en bärgad nationsplats till OS (vindsurfing iQFOiL).

  - Hyeres blev en bra regatta för oss då våra två toppteam slogs om vinsten hela vägen i den sista tävlingen, med samtliga OS-klasser på plats, innan OS. Det stärker självförtroendet, vilket ju var en av målsättningar här. Riktigt roligt också med Johannas starka insats i vindsurfing. Nu ser vi fram emot VM i Nacra som börjar om en dryg vecka i La Grand Motte några timmar västerut från Hyères. Efter den regattan är planen att de sista uttagningarna till OS görs, säger Magnus.

Läs mer: Semaine Olympique Française 2024 (ffvoile.fr)