Framtidens Seglarskola – Hur får vi fler att stanna kvar?

Under Båtmässan "Allt för sjön" hölls ett panelsamtal om framtidens seglarskola och hur vi kan få fler barn och ungdomar att fortsätta segla efter seglarskolan. Diskussionen visade att seglingen har ett starkt intresse som sommaraktivitet, men att få väljer att fortsätta när sommaren är över. Vad kan vi göra annorlunda?

Utmaningar som identifierades:

  • Endast 10–25 % av barnen återvänder efter seglarskolan på sommaren, och av dessa fortsätter endast 20 % vidare. Totalt innebär det att endast 2–5 % av alla barn som provat segling fortsätter.
  • Segling upplevs som en tidskrävande och dyr sport, där inköp av egen båt och utrustning kan vara ett stort hinder.
  • Många barn vill segla tillsammans med andra, men optimistjollen innebär att man seglar ensam.
  • Kulturen inom Optimistklassen påminner om andra idrotters elitfokus, vilket kan avskräcka både barn och föräldrar.
  • Segling kan kännas exkluderande för familjer utan tidigare erfarenhet.

Konkreta åtgärder för att göra seglingen mer tillgänglig och attraktiv:

  1. Minska kraven på egen utrustning – Tillhandahålla båtar och grundläggande utrustning för att sänka kostnader och förenkla för nybörjare. Men inte bara i början utan även upp i åldrarna.
  2. Introducera flermansbåtar som huvudalternativet i seglarskolan - De flesta vill segla tillsammans., Bejaka det. Låt enmansbåtar vara komplement. 
  3. Hitta vägar för att få "sommarseglarna" att prova segling som aktivitet - Erbjud gratis prova-på till de som gått sommarläger och fånga upp sommarkänslan – kör kortare och mer flexibla träningspass efter sommaren för att sänka tröskeln för fortsatt deltagande.
  4. Instruktörsfokus på segling, inte bara kappsegling – Uppmuntra en kultur där målet är livslång segling snarare än enbart tävlingsprestation.
  5. Jobba för en mer inkluderande miljö – Arbeta aktivt med att välkomna nya familjer och minska barriärerna för deltagande. Ge nya familjer kunskap och stöd kring seglingens grunder, utrustning och vad som behövs för att komma igång.
  6. Stärk lokala klubbar – Möjliggör segling på hemmaplan för att minska behovet av långa resor och höga kostnader. Uppmuntra att segla hemma och på grannklubbarna. 
  7. Sprintsegling som format – Kortare och snabbare tävlingsform med möjlighet att hänga tillsammans under tävlingsdagen är populärt bland vuxna och bör utvecklas vidare även för barn och ungdomar. RS Feva-klassen har gjort det bra.
  8. Betona den sociala aspekten – Läger och gruppaktiviteter är ofta det som uppskattas mest av unga seglare. Bejaka det.
  9. Lyfta fram förebilder – Inspirera unga genom att visa på olika vägar inom seglingen, där exempelvis OS-medaljören Vilma Bobeck är ett viktigt ansikte utåt.

Segling är en fantastisk sport som kan utövas hela livet. Genom att tänka nytt, vara självkritiska och anpassa oss efter dagens unga kan vi skapa en seglarskola där fler vill och kan stanna kvar. Diskussionen på mässan var ett viktigt steg på vägen – nu gäller det att omsätta insikterna i handling!

Paneldeltagare:
Vilma Bobeck, OS-medaljör
Filippa Söderbaum, Läger- och seglarskoleinstruktör
Emma Hallén, Stiftelsen Skota Hem
Stefan Mälstad, Jolleskoj Neglingeviken
Anders Bengtsson, Träningsansvarig KSSS
Björn Wärnberg, RS Sailing Sweden
Moderator: Stefan Rahm