Mästare bland mästare

I helgen (7–8/10) avgörs Seglingens Mästare i Marstrand. Inte mindre än 40 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare från olika seglingsklasser. Och de utmanas av flera landslagsseglare som fått ”wild card” till tävlingen.

Förutom 38 SM- och JSM-vinnare så har ett par ”wild cards” delats ut, bland annat till de nyblivna världsmästarna i 49erFX Vilma Bobeck/Rebecca Netzler och till bronsmedaljörerna på VM i Haag i augusti, Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra). Även Lovisa Karlsson, regerande Europamästare i 470 Mixed, kommer till start.

På startlinjen finns också rutinerade kölbåtsrävar i övre medelåldern som blandas med killar och tjejer i nedre tonåren som vunnit SM i Optimist. Det är fullt av ”gamla” och nya VM- och EM-medaljörer på startlinjen. Även Sveriges yngsta seglingsvärldsmästare, Henric Wigforss, som vann Optimist-VM i våras, är med.

Hela 9 KSSS besättningar kommer delta i helgen, bland annat Niklas Edler, OK-jolle, Tim Shuwalow, DragonForce 65 och Hanna Koba, ILCA 6 Dam.  

Tävlingen seglas med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–12 minuter. Rena junior eller kvinnliga besättningar får vara fem ombord. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn och åtta båtar tävlar i varje race.

Det som gör Seglingens Mästare extra intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser. Det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare, även om han eller hon tillhör yppersta världseliten.

Reglerna säger att inbjudna skeppare väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann ”sitt” mästerskap med.

Seglingarna avgörs i korta landnära race som är lätta att följa från land. De som inte har möjlighet att vara på plats i Marstrand kan ändå se racen på nära håll eftersom hela tävlingen sänds live på Youtube.

Följ seglingarna live här: 
Lördag: https://youtube.com/live/EbZcaJtrLyk?feature=share 
Söndag: https://youtube.com/live/_nNGPiXjmnM?feature=share

 

Fotograf: Daniel Stenholm.
Bilder från årets regatta kommer att finnas tillgängliga här, under helgen: https://www.danielstenholm.se/seglingens-mastare2023/