Ytterligare tre seglare i den svenska OS-truppen

Nacra-seglarna Emil Järudd och Hanna Jonsson, samt vindsurfaren Johanna Hjertberg, är klara för sommarens OS. På tisdagen fick de tre sina OS-biljetter av Sveriges Olympiska Kommitté och därmed är det nu fem besättningar och totalt åtta svenskar på startlinjen i de olympiska seglingarna i Marseille.

– Vi kommer att ha ett riktigt starkt lag i sommar. Och seglingarna med alla nya klasser kommer bli spektakulärt, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Den svenska OS-truppen utökades med tio personer på tisdagen och truppchef Peter Reinebo blir alltmer nöjd med hur den svenska truppen ser ut inför sommarspelen i Paris.

– Vår bild är att truppen blir starkare jämfört med Tokyo, då vi kom hem med nio medaljer, säger Peter Reinebo.

Emil Järudd/Hanna Jonsson ordnade en olympisk nationsplats till Sverige redan i augusti 2023 när de seglade hem ett VM-brons i Nacra i Haag. Sedan dess har de jagat en OS-biljett och utmanats av Ida Svensson/Marcus Dackhammar, som också tillhör världseliten i Nacra.

Senast på VM, som avgjordes i helgen, slutade Emil och Hanna på femte plats medan Ida och Marcus blev sexa. Men nu är det alltså klart att det blir Emil och Hanna som får representera Sverige på OS.

Emil deltog på OS i Tokyo, då han seglade tillsammans med Cecilia Jonsson. De slutade på en 14:e plats. För Hanna blir det olympisk debut.

– Vi hade ett riktigt svårt val i Nacra där bägge teamen nu är i världstoppen. Jag vill speciellt tacka och gratulerar Ida och Marcus för deras insats. De imponerade stort på VM förra veckan, säger Magnus Grävare och fortsätter:

– Emil och Hanna kommer att vilja slåss om medaljerna i sommar och de har visat på styrka i alla vindförhållanden, vilket vi märkt kommer behövas i Marseille i augusti.

Debut på ett OS blir det även för Johanna Hjertberg som bärgade en nationsplats till Sverige i Vindsurfing (iQFOiL) vid världscupen i franska Hyreres så sent som i slutet av april i år i tävlingen som kallades ”Last Chance-regatta” där hon blev trea.

– Jag är oerhört glad över Johannas utveckling och det var otroligt spännande när hon tog OS-platsen på sista kvalet i Hyères från några veckor sedan. iQFOiL är en ny gren på OS som kommer att väcka mycket uppmärksamhet. Härligt att Sverige är tillbaka i OS i vindsurfing efter 24 år.

 

OS-klara seglare: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Josefin Olsson (ILCA 6), Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra), Johanna Hjertberg (Vindsurfing).

Nya i OS-truppen: Bordtennis: Linda Bergström (singel och lag), Filippa Bergand (lag), Matilda Hansson (reserv), Anton Källberg (singel och lag), Truls Möregårdh (singel och lag), Mattias Falck (reserv). Friidrott: Carl Bengtström (400 m häck). Golf: Ludvig Åberg (slagspel).

Segling: Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra), Johanna Hjertberg (vindsurfing IQFoil). Skyttesport: Victoria Larsson (skeet, damer och mix).