Artemis Racing klar utmanare för 35:e America´s Cup

Idag presenterade Artemis Racing officiellt sin utmaning att vinna det 35:e America´s Cup - världens mest berömda bankappsegling. Två Svenska OS-mästare nya i besättningen

Vid en informationsträff på Moderna Muséet på Skeppsholmen i Stockholm fick gästerna också en möjlighet att se originaltrofén.

Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) blir utmanande klubb och de svenska OS-mästarna från London 2012, Fredrik Lööf och Max Salminen, kommer att ingå i teamet

– Segling är min passion och jag är mycket stolt över att ännu en gång representera Sverige i America´s Cup. Med den erfarenhet vi skaffade oss från den förra tävlingen och allt som teamet fick gå igenom har vi fått en mycket stark teamkänsla och tävlingskultur. Vi bygger upp besättningen från en kärntrupp från senaste seglingen och kompletterar med nya förmågor. Jag är fullt övertygad om att Artemis Racing kan vinna det 35:e America´s Cup, säger Torbjörn Törnqvist, projektägare och ledare för Artemis Racing

Artemis kommer att tävla för Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Det är andra gången som de två - Artemis och KSSS – tillsammans representerar Sverige i kampen för att vinna sportvärldens äldsta tävling. Staffan Salén, KSSS´ ordförande, säger att America´s Cup är kronjuvelen bland internationella kappseglingar: - Vi är stolta över att ännu en gång vara bland utmanarna tillsammans med Torbjörn Törnqvists Artemis Racing. Det är också spännande att kunna bidra med svenska seglare i tävlingen. Vi är tacksamma att Torbjörn Törnqvist ger oss den möjligheten.

Nya i Artemisteamet är de svenska OS-guldmedaljörerna från 2012, Fredrik Lööf och Max Salminen. De kompletteras av America´s Cupveteranen Rod Davis.

Fredrik Lööf är en Sveriges mest framgångsrika seglare genom tiderna. Han är dessutom sedan länge vän och tävlingskonkurrent till Artemis teamchef Iain Percy. Fredrik Lööf har bland annat deltagit i sex olympiska spel, vunnit guld i London 2012 och brons i Beijing 2008 i starbåt. Han vann också brons i Sydney 2000 i finnjolle och var med i besättningen som kom trea i Volvo Ocean Race 2001-2002. Med sig i Artemisteamet får han sin parhäst från senaste OS, Max Salminen, en av seglingssveriges största talanger, bara 25 år gammal.

Fredrik har fascinerats över seglingens utveckling de senaste åren: - De nya foilingbåtarna är fantastiska – och vilka tv-sändningar vi fått! Jag inspirerades verkligen av Artemis insatser senast och att ha en svensk båt med och vara en del av den besättningen känns fantastiskt. Att ta hem America´s Cup till Sverige för första skulle givetvis vara mycket speciellt.

Amerikanen Rod Davis är seglingscoach och har en imponerande America´s Cup-erfarenhet. Detta blir hans nionde tävling. Han har gått igenom de flesta roller man kan ha ombord. Han vann OS-guld i soling i Los Angeles 1984 och olympiskt silver i finnjolle i Barcelona 1992. Besättningsmedlemmarna i Artemis Racing har tillsammans seglat 61 America´s Cup varav 14 vunnit tävlingen. De har också (inklusive två designers) tävlat i 21 OS och vunnit 11 medaljer, varav sju guld.

Jakt på nya talanger och att inspirera yngre besättningsmedlemmar styr mycket av Artemis utmaning. Teamet har startat ett internt utbildningsprogram som ska ge framgångsrika svenska studerande en chans att bli direkt involverade inom områden som skapar ett framgångsrikt tävlingsteam. Programmet innebär bland annat jobb under tolv veckor vid baslägret i Alameda i Kalifornien.