Härlig matchracing inledde RC44-touren på Marstrand

När seglingarna i RC44 Championship Tour inleddes med matchracing på Marstrandsfjorden på onsdagen, vann det ryska laget Nika samtliga sina matcher.

Skepparen Vladimir Prosikhin var förstås strålande glad:

– Det är vår bästa matchracingdag någonsin i den här serien. Goda starter är en nyckel till resultat i matchracing och jag lyckades komma iväg väldigt fint i varje match, säger han och berömmer sin besättning:

– Killarna har jobbat på riktigt bra och kommunikationen mellan mig och Terry fungerade perfekt, förklarar Prosikhin och syftar på sin taktiker, den amerikanske seglingsstjärnan Terry Hutchinson.

Bortsett från en kort regnskur mitt på dagen erbjöd Marstrandsfjorden fantastiska seglingsförhållanden under onsdagen, med sex till åtta sekundmeters vind och en knapp knop nordgående ström som satte lite extra piff på tillställningen. För Artemis Racing från KSSS började dagen trevande med ett par förluster, men sedan repade sig svenskarna och tog tre raka matchvinster:

– Vi var kanske lite slöa i början, erkänner skepparen Torbjörn Törnqvist, som inte vill skylla på att han nyligen opererat vänsterarmen och har den i ett stort stelt paket.

– Nej, det har fungerat fint att styra ändå. Och besättningen har inte heller gjort några misstag. Vi är en ny besättning för i år och har förbättrat oss för varje tävling, påpekar Törnqvist.

Anders Ekström tog OS-brons tillsammans med Fredrik Lööf i Qingdao 2008 och finns efter ett seglingsuppehåll nu hos Artemis Racing. Ombord på RC44:an är Ekström besättningens främsta kraftkälla, där han står ständigt beredd vid den centralt placerade vinschpiedestalen:

– Hela kraftsystemet sitter ihopkopplat hos mig, så mitt jobb är att se till att rätt vinsch snurrar vid rätt tillfälle. Och så vevar jag förstås en hel del, konstaterar han med ett leende.

På Artemis Racings ungdomsbåt har Lööfs guldgast från Weymouth 2012, Max Salminen, samma position som Ekström. Han tillägger att som grinder är det viktigt att känna till och följa spelet på banan:

– Annars fördröjer man de olika stegen ombord, om man inte reagerar tillräckligt snabbt på förändringar.

Tack vare onsdagens segerrad går Vladimir Prosikhin och hans ryska lag Nika upp på tredje plats med 15 poäng sammanlagt, i den rullande matchracing-ranking som påbörjades vid årets första evenemang på Brittiska Jungfruöarna, och som avslutas vid den sista tävlingen i Muscat, Oman. Brittiska Aqua leder fortfarande på 17 poäng. Svenska Artemis Racing på elfte plats har fyra poäng, medan Artemis Racings ungdomsbåt gör sin första regatta på touren och ligger på plats 13 med sin enda poäng.

Torsdag till söndag seglas de fleetrace (alla båtar samtidigt på startlinjen), som inte bara är en deltävling i RC44 Championship Tour, utan också utgör VM i RC44 på Marstrand.

Matchracing-ranking i RC44 Championship Tour 2014, efter deltävlingar i Brittiska Jungfruöarna, Portugal, Spanien och Sverige. En tävling i Oman återstår (lagnamn, rorsman/taktiker):

 1. Team Aqua (GBR), Chris Bake (GBR)/Cameron Appleton (NZL)
 2. Synergy Russian Sailing Team (RUS), Valentin Zavadnikov (RUS) & Leonid Lebedev (RUS)/Ed Baird (USA)
 3. Team Nika (RUS), Vladimir Prosikhin (RUS)/Terry Hutchinson (USA)
 4. Aleph Racing (FRA), Hugues Lepic (FRA)/Mathieu Richard (FRA)
 5. Katusha (RUS), Vladimir Sokolov (RUS) & Robert Filimonov (RUS)/Andy Horton (USA)
 6. Peninsula Petroleum Sailing Team (GBR), John Bassadone (GBR)/Vasco Vascotto (ITA)
 7. Bronenosec Sailing Team (RUS), Vladimir Liubomirov (RUS)/Michele Ivaldi (ITA)
 8. Gazprom Youth Sailing Challenge (RUS), Kirill Podolsky (RUS)/Igor Lisovenko (RUS)
 9. Charisma (MON), Nico Poons (NED)/Tom Slingsby (AUS)
 10. Bombarda Racing (ITA), Andrea Pozzi (ITA)/Francesco de Angelis (ITA)
 11. Artemis Racing (SWE), Torbjörn Törnqvist (SWE)/Iain Percy (GBR)
 12. MAG Racing (POL), Krzysztof Krempec (POL) & Artur Kasner (POL)/Karol Jablonski (POL)
 13. Artemis Racing Youth (SWE), Gustaf Lidvall (SWE)/Nathan Outteridge (AUS)