Nu börjar vindsurfing-EM i Kona One i Båstad

Bästa möjliga förhållanden är att vänta när EM i den snabbväxande Kona One-klassen idag invigs i Båstad.

Sverige har ett mycket starkt lag, inte minst genom syskonen Adam (20 år) och Andrea (17 år) Holm. Båda har haft stora internationella framgångar tidigare trots sin unga ålder.

I Kona One seglar herrar och damer tillsammans och Andrea Holm är ett talande bevis för att det fungerar. Förra året vann hon både senior- och junior-SM och slutade på tredje plats i EM. Dessutom var hon en försmädlig tjuvstart från att även vinna VM-guld 2013 i Kanada. Under vintern har hon tränat med det kanadensiska landslaget i Florida.

- Jag har förbättrat mig på alla plan, inte minst hårdvindsseglingen. Jag känner mig därför väldigt taggad inför EM och ser fram emot att segla i Båstad”, säger Andrea.
Adam siktar mot det stora målet OS 2016 och har seglat på heltid sedan förra året. Han har haft Spanien som bas under vintern och våren för sin uppladdning.

- Jag har haft en stark utvecklingskurva under året trots en del motgångar. Bland annat var jag övertränad inför säsongsstarten. Jag ligger ändå helt enligt plan för att möta SOK:s högt ställda krav och ta en plats till Rio, ”berättar Adam.

De möter ett starkt startfält. Bland dessa finns den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen som vunnit ett flertal VM-guld i olika klasser under tre årtionden. Totalt deltar 70 seglare från åtta nationer.

Seglings- och tennismeckat Båstad står som värd för mästerskapet mellan 31 juli – 3 augusti. Öppningscermonien hålls idag torsdag. Därefter följer två dagars kvalificeringsseglingar innan söndagens final dit de tio bästa kvalificerar sig.

- Vi välkomnar seglare och åskådare till Båstad där vi hoppas kunna erbjuda riktigt bra seglingar och ett minnesvärt event. Vår ambition är att även erbjuda ett attraktivt program för åskådare, säger Pekko Svensson från tävlingsarrangören Sailing Båstad.

Om Kona One-klassen
En av världens snabbast växande vindsurfingklasser globalt och del av internationella seglingsförbundet ISAF. Kona One är en entypsklass där alla seglar på identiska brädor. Ett segel används i alla vindar och segelstorlek bestäms efter vikt. Allt för att göra förutsättningarna så rättvisa som möjligt. Det är också en klass där så kallad ”pumpning” är förbjuden.