Två Artemis-båtar i VM för RC44 i Marstrand

För fjärde året i rad kommer de snabbseglande RC44-båtarna till Marstrand, för den fjärde av fem deltävlingar i RC44 Championship Tour 2014. I år har evenemanget dessutom VM-status, med två båtar från svenska Artemis Racing på startlinjen.

OS-mästaren Max Salminen seglar med den båt som erbjuder yngre seglare en plats ombord:

– Det är motiverande att få vara med i ett lag med så många duktiga unga seglare, tycker Salminen, som i par med Fredrik Lööf tog OS-guld i Starbåt 2012.

Seglingarna inleds på onsdagen med matchracing i en round robin där alla möter alla och fortsätter sedan med fleetracing under resten av veckan. På söndag ska de nya världsmästarna koras och bland dem som slåss om titeln finns svenska Artemis Racings speciella ungdomsbåt. I den ges möjligheten för unga svenska seglare att få segla med några av världens mest välmeriterade toppnamn. Flerfaldige världsmästaren och OS-guldmedaljören Nathan Outteridge från Australien, ett superproffs som agerar taktiker åt amatörskepparen Gustaf Lidvall, är ett exempel. Klassreglerna i RC44 kräver nämligen att minst hälften av besättningsmedlemmarna, liksom skepparen, har amatörstatus:

– Jag seglade Laser när jag var yngre, men nu blir det mest familjesegling, säger Lidvall.

I Artemis Racings ungdomsbåt seglar inte bara Max Salminen, utan också 49er-seglarna Gustav Pettersson och Marcus Anjemark från KSSS. De har seglat tillsammans i fyra år, varav ett drygt år i OS-klassen 49er:

– Det är riktigt kul att få vara med här, så när vi blev tillfrågade tackade vi förstås inte nej, säger Gustav Pettersson, bördig från Karlshamn och med fem SM-titlar i olika seglingsklasser.

I ungdomsbåtens besättning ingår även Andreas Axelsson, uppvuxen på Tjörn och därmed kanske den som har bäst koll på Marstrandsfjorden. Axelsson seglade tidigare OS-klasserna Laser och Finnjolle, innan han fick chansen att vara med på de snabba AC45-katamaranerna i Red Bull Youth America’s Cup 2013, för Artemis Racing.

Torbjörn Törnqvist från KSSS styr själv den andra Artemis-båten, med britten Iain Percy som taktiker. Percy har flera internationella mästerskapsmedaljer och ett par OS-guld, och arbetar nu med Artemis Racings America’s Cup-satsning. Ende svensk på den båten är Anders Ekström, från Kullavik, som var Fredrik Lööfs partner i Starbåten när besättningen tog OS-brons 2008:

– De senaste åren har jag nästan inte seglat alls, så jag har faktiskt återfått min amatörstatus, säger Ekström, som tycker det ska bli riktigt kul att kappsegla igen.

Deltagande lag i VM i RC44 på Marstrand 13 – 17 augusti (lagnamn, rorsman/taktiker):

 • Artemis Racing (SWE), Torbjörn Törnqvist (SWE)/Iain Percy (GBR)
 • Artemis Racing Youth (SWE), Gustaf Lidvall (SWE)/Nathan Outteridge (AUS)
 • Bombarda Racing (ITA), Andrea Pozzi (ITA)/Francesco de Angelis (ITA)
 • Bronenosec Sailing Team (RUS), Vladimir Liubomirov (RUS)/Michele Ivaldi (ITA)
 • Charisma (MON), Nico Poons (NED)/Tom Slingsby (AUS)
 • Gazprom Youth Sailing Challenge (RUS), Kirill Podolsky (RUS)/Igor Lisovenko (RUS)
 • Katusha (RUS), Vladimir Sokolov (RUS) & Robert Filimonov (RUS)/Andy Horton (USA)
 • MAG Racing (POL), Krzysztof Krempec (POL) & Artur Kasner (POL)/Karol Jablonski (POL)
 • Peninsula Petroleum Sailing Team (GBR), John Bassadone (GBR)/Vasco Vascotto (ITA)
 • Synergy Russian Sailing Team (RUS), Valentin Zavadnikov (RUS) & Leonid Lebedev (RUS)/Ed Baird (USA)
 • Team Aqua (GBR), Chris Bake (GBR)/Cameron Appleton (NZL)* Team Nika (RUS), Vladimir Prosikhin (RUS)/Terry Hutchinson (USA)