Jesper Stålheim klar för OS

På onsdagen fick KSSS nykorade Europamästaren, Jesper Stålheim, äntligen sin hett efterlängtade OS-biljett.

- Det känns skönt att få det överstökat. Nu är jag ett steg närmare målet och jag kan fokusera på OS och att göra en bra prestation där, säger Jesper som inte hymlar med att det är en OS-medalj han är ute efter.

Därmed blir Jesper KSSS-seglare nummer fyra till OS i Rio de Janeiro i augusti. Sedan tidigare är ju Josefin Olsson klar i Laser Radial och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470. Och det kan blir ännu fler från KSSS. De som fortfarande har chansen att knipa en OS-biljett är Ida Svensson/Rasmus Rosengren i Nacra17, Fanny Baumann i RS:X och Marcus Anjemark, som seglar med Carl P Sylvan (GKSS), i 49er.

Jesper Stålheim har fått kämpa för att bli OS-klar. KSSS-seglaren har varit Sveriges bäste Laserseglare ganska länge. Men SOK har varit svårflörtad. Det var först när Jesper vann EM på Gran Canaria fjärde mars som det kändes att saken var klar och att det bara var en tidsfråga innan han skulle komma med i den svenska OS-truppen. Vilket han nu alltså har gjort.

För Jesper Stålheim var segern i EM efterlängtad. Han har stått i särklass i Laserklassen i Sverige ett par år, men 2015 kom inte det stora lyftet som alla hoppades på – inte minst Jesper själv. Men nu finns inte längre nått tvivel. Nu kan han vara med och kämpa om OS-medaljer.

Sverige har stolta seglingstraditioner att försvara i OS. I London 2012 blev segling bästa svenska sport med ett guld (Fredrik Lööf/Max Salminen i Starbåt) och ett brons (Rasmus Myrgren i Laser). Och Sverige har tagit olympiska kappseglingsmedaljer i de fem senaste olympiska spelen.

Jesper presenterades av Sveriges Olympiska Kommitté vid en pressträff på deras kontor i Sofiatornet på Stockholms stadion. Samtidigt presenterades också svenska damlandslaget i fotboll och i handboll. Även golfarna Henrik Stensson och Anna Nordqvist blev klara för OS i Rio.