KSSS Blogg: Mot en ny vår!

Så har våren kommit och det märks i KSSS. Verksamheten går bra och jag kan med fog säga att vi förstärker vår position som en av världens ledande seglingsklubbar.

Våra träningsanläggningar i Djursholm och Saltsjöbaden är nu i princip helt färdigställda. Det innebär bland annat att vi lagt ny asfalt och renoverat omklädningsrummen i Saltsjöbaden och att vi byggt ett helt nytt klubbhus i Ranängen i Djursholm där vi också gjort en helt ny asfaltsplan. Lägg till detta inköp av en stor mängd nya optimister och renovering av många gamla jollar så kan man konstatera att vi aldrig haft bättre förutsättningar för vår barn- och ungdomsverksamhet. Nu hoppas vi att ni passar på att låta er barn prova på träningsverksamheten under ledning av våra kunniga tränare.

Att dessa håller hög kvalitet går inte heller att ta miste på i ljuset av att vårt optimistjollegäng också går mot en ny vår. De lyckades med bedriften att komma 2, 3 och 4 i Liros Cup i Stenungssund i helgen, en tävling som samlade över 120 optimistjollar från hela Norden och Baltikum. Det känns som om vi har något stort på gång här. 

Lägerverksamheten kommer att dra igång till sommaren och de flesta läger är utsålda sedan länge. Några platser finns kvar på något läger, bland annat vissa av daglägren i början och slutet av sommaren. Passa på att anmäla er medan det finns platser kvar. Ett tips är också att se till att till nästa år se till att barnen är medlemmar vilket renderar förtur när lägren skall fyllas. Och ju längre man stått i kö desto bättre är det så den förtänksamma köper ett 0-19 års medlemskap till sitt barn redan i späd ålder!

På kappseglingsfronten blir det premiär i helgen med Vårrullen på Baggen med J70, F18 och Far East 28:or på startlinjen. Det blir förhoppningsvis många tighta race och trevligt umgänge på den nya fina hamnplanen.

Våra Elitseglare har gjort väldig fint ifrån sig under våren. Höjdpunkten var naturligtvis Jesper Stålheims EM-guld som också säkrade honom en OS-plats. Inte långt därefter kom Josefin Olssons EM silver i Laser Radial. 470 killarna Anton och Fredrik ledde VM en bra bit in i regattan men lite stolpe ut gjorde att de hamnade på en 9 plats till slut. Även 49:er FX med Julia Gross och Cissi Jonsson har visat framfötterna med en 12:e plats på VM och 8:e plats på EM. Här har vi helt klart ett ekipage inför 2020! Och även den nybildade konstellationen Carl P Sylvan och Markus Anjemark har kommit tillrätta snabbt och varvar fortfarande resultaten en del men två spikar i de två sista racen på EM (med hela världseliten på plats) visar på potentialen. Slutligen har våra ungdomar i Nacra och bräda tagit steg i sin utveckling under säsongen. Det känns som om vi står väl rustade för framtiden.

Vi börjar också se havskappseglingssäsongen an. KSSS höjdpunkt därvidlag är naturligtvis ÅF Offshore Race som i år hålls för 6:e gången. Vi hoppas på lika fina väderförutsättningar som förra året och det är glädjande att vi redan nu har många utländska båtar som anmält intresse från så spridda håll som Irland, England, Holland, Norge, Tyskland och så naturligtvis också en uppsättning Finska deltagare. Vi hoppas också på uppslutning från övriga Sverige och det finns planer på att ordna ett race från Göteborg till Stockholm för de som skall delta i ÅFOR. Mer om detta finns att läsa på seglingssiten Blur.se.

För den som är intresserad av kappsegling på högsta nivå är det Americas Cup deltävlingar i New York och Chicago i maj respektive juni. I höst är det också en deltävling i Toulon till vilken KSSS kommer att ordna en medlemsresa.

På den sociala fronten har vi haft både årsmötet med cirka 250 deltagare och kappseglingsforum med cirka 150 deltagare. På det förstnämnda fick vi tillfälle att belöna sådana som gjort insatser för klubben vilket är något av det roligaste man kan göra som ordförande. Det är många som gjort sig förtjänta av KSSS erkänsla och i år kan man tex lyfta fram Magnus Odin som fick vår högsta utmärkelse, förtjänstmedaljen i Guld för en storartade insats för Sällskapet i allmänhet (tex 15 år i styrelsen) men i synnerhet för det omfattande arbete som lett fram till realiserandet av Telegrafholmsprojektet (tillsammans med många andra goda samverkande krafter). Tack för dina insatser Magnus (som inte är över ännu!).

Anläggningarna i Saltis och Ranängen har vi ju berört, därtill kommer vi till sommaren att ha cirka 80 nya hamnplatser på Telegrafholmen samt ett servicehus bla bastu, dusch och möjlighet till övernattning för medlemmar. Vi håller också på att projektera ett servicehus på Sandhamn och förhoppningen är att arbetet med detta skall kunna påbörjas redan i år.

Slutligen vill jag dra en lans för det som kommer att bli temat för de kommande åren nämligen att locka fler människor till seglingen. Vi har de senaste åren investerat och utvecklat våra anläggningar för nästan 20 mkr utan att ta en krona i lån. Detta har kunnat ske genom generösa donationer från KSSS närstående personer men också tack vare en välskött ekonomi.

Utvecklingen har skapat utmärkta förutsättningar för att bedriva vår verksamhet på bred front. Vi vill få ut seglare i alla åldrar, av alla sorter och på alla sätt vare sig det är kappsegling, familjesegling, träning eller vad man nu önskar.. Nyckeln till detta blir att tillgängliggöra seglingen så bra som möjligt. Detta kan tex ske genom att klubben har redskap i form av båtar som kan vara tillgängliga för utlåning eller hyra för en rimlig penning. En annan nyckel blir att se till att det finns utrymme för social samvaro och trevnad vilket ju är något segling lämpar sig bättre för än de flesta andra sporter.

Styrelsen kommer att ha detta som tema på sin strategidag slutet av augusti och har ni idéer eller inspel i frågan (eller för all del vilket KSSS-fråga som helst) får ni gärna höra av er till mig på [email protected]

Vårhälsningar!

Staffan

 

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet