KSSS Blogg: Super Sunday i Windy City

Så var det super Sunday för Americas Cup i Chicago där tre race skulle seglas och dubbla poäng för dessa delas ut.

Lite svalare men "Windy City" levde upp till sitt namn med fina jämna vindar från norr gav perfekta förutsättningar vid handen.

I race ett ledde engelsmännen från start till mål. KSSS och Sveriges representant Artemis fick en halvdan start men seglade upp sig genom fältet och kom till slut in på en fin andra plats. Detta innebar att man ledde totalen strax före England och Japan.

I Race två var det Artemis tur att defilera: man tog starten, var först till första märket och ledde sedan hela vägen in i mål. Då England och Japan kom långt ner i listan räckte det för Artemis att komma fyra i sista racet för att vinna totalt.

I tredje och sista seglingen kom Artemis iväg halvdant men fick en möjlighet att bryta sig loss efter första bojen då de tre första båtarna (USA, NZ och England) dånade rakt ut över bangränsen med straff som påföljd. Just när Artemis skulle jippa och ta ledningen kommer dock fransmännen för babord och den svenska båten måste avbryta jippen för att inte krocka. Även om Fransmännen fick ett straff blev förlusten för Artemis betydligt kostsammare och istället kunde Japan jippa, komma loss och sedan komfortabelt ta hem seglingen. Artemis låg fyra, seglade upp sig till tvåa vilket man höll 2/3 in på sista kryssen då man tappade lite tryck och tappade NZ och England sista biten in mot mål. En fjärdeplats räckte dock för att vinna hela regattan i Chicago!

Den viktigaste skillnaden den här gången var att man lyckades med det man uttalade före regattan, att höja sin lägstanivå. Tidigare har Artemis vanligtvis kommit först eller sist, nu vill man komma sämst trea i samtliga seglingar vilket är lättare sagt än gjort men lyckades på en placering när i den här regattan.

Ett stort steg för det Svenska teamet som nu börjar kännas riktigt stabilt och kompakt i hur man seglar.  Kommande regattor är Portsmouth i juli, Toulon i september och Tokyo i november.

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet