Stenbeck och skärgårdskryssarna toppar Sandhamnsregattan

Efter fem seglingar i Drakklassen om årets SM toppar Hugo Stenbeck/Sophies Racing före GKSS´ Martin Pålsson/5 i 12. Båda har två delracevinster. På tredje plats ligger Hans Liljeblad/Sweet Alice från KSSS.

Bland klassikerna toppar skärgårdskryssarna efter tre seglingar. Totalt leder Janne Nystedt/Pani, SK30 före Magnus Swahn/Trumph, SK75 och Henrik Widstrand/Marga, SK95.

Efter diverse startstrul kom klassikerna i väg - denna dag söderöver mot Kalken, vändning uppåt på andra sidan ögruppen och mot Sandöns baksida, runt ön och tillbaka mot mål, Totalt 25 nm. Det gick fort tack vare friska vindar från SSV.

Vi fick tag i Martin Westerdahl, enligt egen utsago ”ordningsman” ombord på ledande Draken Sophies Racing. I besättningen ingår också Hugo Stenbeck och Bernardo Freitas. Båten kom för övrigt på en fin 7:e plats på EM i St. Petersburg för inte så länge sedan och i en hård internationell konkurrens. Sandhamnsregattan kom passande mellan EM och VM i Danmark så därför valde de att ställa upp här.

- Vi är jättenöjda med evenemanget här. Snabba puckar, lagom långa race, grymma arrangemang i land och som ”göttebörgare” har jag aldrig känt mig så välkommen i hela världen som här i Sandhamn. Inför morgondagens avgörande race gör vi inga större förändringar. Vi har börjat få ordning på våra Drakenkunskaper. En sliten men sann kommentar är att vi tar ett ben i taget. Men tajt lär det bli – och så ska det va´, säger Martin Westerdahl.

Seglingsledare och vice tävlingsledare är Tomas Lund. Han konstaterar att det varit fantastiskt att ha både Drakar och klassiker i samma tävling och delvis på samma banor:

- Underbara havsseglingar, bland annat fem stycken för Drakarna. Bland klassikerna har vi haft ett par incidenter. Det är inte så konstigt med tanke på att här blandas både vana och ovana kappseglarna. Det är så att säga en del av racen med dessa förutsättningar. Bra och bestående vindar, inget stök på banan under racen. Det är en väl regisserad mästerskapsregatta och för egen del hoppas jag att vi långt framöver får se klassikerna fajtas som de gjort i dag, säger Tomas Lund.