Toppresultat av Anton och Fredrik

Efter en dålig start tog sig Anton Dahlberg och Fredrik Bergström samman och levererade två topplaceringar i torsdagens OS-seglingar. Trots mycket tuffa förhållande med extrem grov sjö och kulingvindar blev de tvåa och fyra i de två racen och nu ligger KSSS-grabbarna på fjärdeplats i totalen.

- Det här var jäkligt kul. Det blev riktigt häftig segling, men det var också stentufft med extremt höga vågor och vindar upp mot 13-14 m/s. Jag tror att vi aldrig har seglat så här bra i riktigt hårda vindar tidigare, säger Anton.

Endast två av de fem svenska besättningarna var igång i OS-seglingarna under torsdagen. Förutom Anton och Fredrik i 470 var Max Salminen i elden i Finnjolle.

Men det var Anton och Fredrik som stod i fokus bland svenskarna. 470-seglarna var ute på öppet vatten på den bana som heter Niteroi som ligger längst ut från Rio, där det bjöds på rejäl sjö och kraftiga västliga vindar.

Svenskarna tog starten i första racet och rundade som första båt både efter första kryssen och efter länsen. Vid starten blåste det runt 7 m/s men vid andra rundningen hade vinden ökat till 12 m/s. Deras ledning var då runt 20 sekunder. Resten av racet blev en tät kamp mellan grekerna, australierna och svenskarna. Till slut var det grekerna som drog det längsta strået och vann.

Andra racet bjöd på mer stabila vindar runt 11-14 m/s. Anton och Fredrik var bra med även där och rundade som tredje båt vid både första och andra märket. Sedan tappade de något på andra kryssen och rundade som femte båt. Men de kom igen och i mål var de fyra – mindre än en sekund efter trean Australien och bara tio sekunder efter segrarna från Kroatien.

- Vi är såklart jättenöjda. Vi fick ju inte den öppningen vi ville igår, så vi bestämde att vi skulle vara mer aggressiva idag och det lyckades vi med. Men det gäller att komma ihåg att det här är en lång regatta. Vi har seglat fyra race och har sju kvar. Mycket kommer att hända, säger Anton.

Max Salminen och Finnjollarna höll till inne i viken, men även där blåste det strax över 10 m/s. Max hade också han en bra dag på jobbet och blev sjua i sitt första race och femma det andra. Totalt är Max på 13:e plats endast åtta poäng från tionde platsen och en plats i finalen.

OS-seglingarna fortsätter på fredagen med race fem och sex för Anton och Fredrik i 470. Josefin Olsson (Laser Radial) och Jesper Stålheim (Laser) är åter igång efter en vilodag och ska segla sina sjunde och åttonde race. Max Salminen har vilodag i Finnjolle och den ”sista” svenska besättningen gör sin debut i Rio-OS då Lisa Ericson/Hanna Klinga börjar tävla i 49erFX.