Oktoberpokalen dag 2

KSSS och Sune Carlssons Varv arrangerade i helgen den traditionsenliga säsongsavslutningen för kölbåtar, Oktoberpokalen. Den första Oktoberpokalen gick av stapeln 1963, sedan dess har varvet stått värd, numera tillsammans KSSS. Efter seglingarna bjöds det in till en härlig Oktoberfest med öl, korv och härligt eftersnack i hangaren.

Fyra klasser var inbjudna till årets Oktoberpokal; Starbåt, J-70, Express och Drake och 48 båtar hörsammade kallelsen, nytt deltagarrekord.

I år hade vi många tillresande, bl.a från Umeå, Västkusten, Danmark och Åland samt flera kända namn som Max Salminen och Jesper Stålheim vilket är ett fint bevis på regattans kvalitet.

Ofta får lokala Baggenseglare höra att det endast är lokala förmågor som kan vinna här. Så är det dock inte 2018, för när segrarna är korade så toppar göteborgarna, norrlänningarna, ålänningarna, och skåningarna resultatlistan.

Vinnare av en något kall och blåsig Oktoberpokal i Starbåt blev OS guldmedaljören Max Salminen, GKSS tillsammans med meriterade Johan Tillander, JK Västerås.

Även en i J/70-klassen vann en icke Baggenbåt nämligen Daniel Mattsson från Åland med imponerande 7 poäng.

I klass Drake vann Per Gabrielsson med besättning GKSS, och i klass Express vann Umeåbesättningen med Olle Heimersson som skeppare efter bl.a tre spikar.

Vädret, jo som sig bör i slutet av säsongen så låg det frost på däcken på morgonen men det utlovades friska vindar från sydväst, vridandes mot väst. Det skapade riktigt ”Baggigt” förhållande med vrid och privata vindbyar.

Tävlingsledningen under ledning av Thomas skötte starter och banor med bravur, aldrig enkelt på Baggen. Svartflaggen dök upp några gånger när det blev lite hett i starterna men i stort fick seglarna mycket gott betyg.

Glada och nöjda seglare packade ihop sina båtar inför vintern med fin hjälp från Sunes Carlsson varv. Stort tack till alla seglare och funktionärer för en härlig helg.