Finsk båt i ledningen efter första dagen i SM i havskappsegling

Just nu seglas Svenska Mästerskapet i ORCi, eller havskappsegling, som en del av den anrika Sandhamnsregattan by Bluewater. Efter första dagens två bankappseglingar har det finska teamet Mercedes-Benz EQ tagit ledningen. Tvåa är svenska Team Pro4u som har lika många poäng, men ligger en minut efter i beräknad tid. Det svenska teamet är trots allt favoriter till titeln, inte minst med tanke på att ett finskt team inte kan vinna SM, bara regattan. Men mästerskapet går vidare.

Nästa del är en havssegling under natten mot fredagen, följt av ytterligare en inomskärssegling på fredagen. På lördag planeras sedan ytterligare 3 seglingar på bana och först efter dessa kan en svensk mästare utses. Att ta hem ett SM-guld är med andra ord en krävande uppgift. Konkurrensen är tuff och för de flesta av båtarna är det också en uppvärmning inför EM som avgörs i Oxelösund 11 – 14 augusti.

Torsdagens segling var tajt i vindar mellan 4 och 6 m/s. Först i mål var splitter nya Ladykiller 4.0, en Shogun 50 by Linjett. 18 båtar var på startlinjen varav två från Finland.