Häng på låset till lägren

Det gäller att hänga på låset. Platserna på KSSS seglarläger brukar bli fulltecknade på några minuter. Dock sparas ett antal platser till fördel för trogna KSSS–medlemmar.

Den 15 november klockan 12.00 på öppnar anmälan på hemsidan för seglarlägren sommaren 2022 och för konfirmationslägren på Långholmen sommaren 2023. Konfirmationslägren år 2022 är redan fullbokade.

– I år har vi delat upp starten för anmälan på olika klockslag för att minska trycket på systemet, säger Marie Bratt, lägerkoordinator på KSSS kansli.

Det går att läsa på KSSS hemsida exakt vilken tidpunkt som gäller för olika läger. Då släpps “ett visst antal platser”, exakt hur stor andel av de totala antalet platser vill inte Marie Bratt säga.
– De som inte får plats direkt på de platser vi släpper kan skriva upp sig på en kölista, den sorteras den första december i, första hand efter hur lång tid man varit medlem i KSSS, säger hon.

Inför sommaren 2021 var det totalt dubbelt så många barn och ungdomar som anmälde sig som sedan kunde få plats.

– Historiskt sett vet jag inte om det varit så högt tryck tidigare år. Möjligen finns en pandemieffekt. Lägren är väldigt uppskattade och bra. Många barn återkommer och kanske tar med sig en kompis året efter, säger Marie Bratt.

Det händer att hon utsätts för övertalningsförsök, av mer eller mindre påstridig karaktär, från besvikna föräldrar som inte fått en plats för sitt barn.

– Men jag är stenhård. Det går inte annars, säger hon.

Totalt deltar ungefär 750 barn och ungdomar i lägerverksamheten varje år. Därtill ungefär 175 instruktörer, lägerchefer kockar och båtmeckar. På varje läger jobbar 25–30 personer.

Trots pandemin har lägren kunnat genomföras i stort sett som vanligt. Den största skillnaden har varit att inga föräldrar fick komma till Lökholmen - utan fick släppa av barnen i Sandhamn. Och konfirmationen i Roslagskulla kyrka var digital - föräldrarna fick titta på den hemma.

– Men jag har har mer eller mindre bara fått positiv feedback på det, säger Marie Bratt.

På sensommaren är det Instruktörsuttagning, dit söker cirka 100 ungdomar, efter både ett praktiskt och teoretiskt seglingsprov, samt personlighetstest och intervju blir cirka 35 st uttagna. Många söker flera gånger vilket ses som positivt, dels då man blivit ett är äldre, dels att det verkligen visar på engagemang.

Av de som söker tas sedan 30 ut. Det är juniorkommittén som ansvarar för det och som med olika tester och prov avgör vilka som sedan blir instruktörer.

–Juniorkommittén gör ett fantastiskt jobb, säger Marie Bratt.

I KSSS årsbok kan man läsa berättelser från de olika lägren. Så här skriver till exempel gruppchef Irma Sjögren från ett av lägren sommaren 2020:

“Barnens seglingskunskaper utvecklades snabbt och vi instruktörer var imponerade över deras prestationer. I navigationsgruppen så styrde barnen IF-arna själva, grundgruppen rundade Revange, kappseglingsgruppen gjorde enastående starter och fortsättningsgruppen seglade kappseglingsbanor. Barnen blev mer och mer bekväma på sjön och stämningen i båtarna blev allt mer pratglad.

När allt starkare vindar höll oss kvar på land och vi styrde upp fotbolls-VM med barnen så blev det tydligt hur fin gemenskap som har skapats under dessa dagar. Alla hejade på alla - vi var ett lag.”

 Lisa Sjökvist/Informationskommittén