Klassiska Sandhamnsregattan laddar upp

En av världens äldsta kappseglingar, Sandhamnsregattan by Bluewater, arrangeras av KSSS den 5 – 7 augusti. Den har genomförts nästan varje år sedan 1897 och kallades tidigare ”Jubileums-regattan” för att fira att kung Oscar II då hade suttit 25 år på tronen. Tävlingsformen har varierat lite med grundkonceptet är kvar: klassiska båtar (Classics) tillsammans med ett mästerskap, i år en förtävling för de klassiska 12-orna (f d Americas´ Cupbåtar) inför deras VM i Helsingfors i mitten av augusti.

Klassikernas seglingsledare Lasse Strömberg menar att detta borde bli årets seglarträff för ’gammelbåtarna’: ”Vi planerar för dubbla banor och banorna blir mellan 12-22 sjömil, beroende på väder- och vindförhållanden. Jag tror inte det finns något land i världen som har så många aktiva klassikerseglare som Sverige liksom att vi har en sådan bredd på båtarnas storlek, från Beatrice-Aurore till A22-an. Det borgar för att detta blir en riktig klassikerfest!”. Hela 30 st klassikerbåtar har anmält sig och gott ett tecken på det starka och levande intresset för denna typ av båtar: SK 55, 75, 95 och 150, R6 och R10 och havskryssare, stora delar av den svenska klassikereliten deltar.

12-orna är riktiga tävlingsbåtar, cirka 20 meter långa, en besättning kring 15 man – och inga mantåg på däck! Det ser ut att bli sex anmälda 12-or från fyra länder, tyvärr ingen från Sverige denna gång trots att vi har två stycken; Northern Light i Göteborg och Princess Svanevit under renovering. Annat var det 1977 och 1980 när Pelle Pettersson som skeppare på ”Sverige” härjade med alla internationella konkurrenter. Båda Pelles båtar var döpta till ”Sverige”, samma namn hade Johan Fredrik Andersons skonert som var den förste att utmana dåvarande ”America”, runt Isle of Wight år 1852.

Starttider för 12-or och klassiker

Programmet för 12 Metre Pre-World startar onsdag kl. 11 vid Saltsjöbaden och mål i Sandhamn, en tune-up tillsammans med ett gäng klassiker. På torsdag, fredag och lördag sker starten ca 11 runt Sandhamn. Classics startar torsdag kl. 12 runt Sandhamn, fredag-lördag kl. 11. Start-platser är välkända KSSS-namn som till exempel Skanskobb och Gastholmsgrund på Kanholmsfjärden.
För alla båtar blir det en blandning av skärgårdsbana/bankappsegling, en kryss-/länsbana mellan kobbar och skär, banläggningen beroende på rådande vindförhållanden.

Till dig som vill följa seglingarna har vi några råd. Det bästa är att vara ombord på någon båt i direkt anslutning till start eller mål eller längs banan. Det näst bästa är att knalla i land i Sandhamn och njuta av allt ”ögongodis” i hamnen, före start eller efter målgång. För den som hellre vill följa tävlingarna i hängmattan eller på hemmaplan: gå in på vår hemsida ksss.se eller följ oss i våra sociala media (Facebook, Youtube, Instagram). Där kommer korta videoinslag både från land/Race Office och från några av de deltagande båtarna.

Varje år genomför KSSS mellan 12-14 kappseglingar på lokal, regional och nationell basis. Men det är inget som fixas i en handvändning:

”Ingen av årens alla kappseglingar kan genomföras utan support från våra fantastiska funktionärer”, säger klubbdirektören Stefan Rahm och fortsätter: ”Jag tror inte folk i allmänhet förstår hur mycket arbete som krävs för att planera, genomföra och utvärdera en kappsegling. Bara under Sandhamnsregattan är vi mellan ungefär 30 funktionärer som deltar på frivillig basis, år efter år. Utan dem blir inga kappseglingar av och vi är oerhört tacksamma för deras insatser”.